Dodelijke hotspots in puinhoop Fukushima

Bij de beschadigde kerncentrale van het Japanse Fukushima is maandag en dinsdag een extreem hoge en potentieel dodelijke dosis radioactiviteit gemeten. Dat meldde Tepco, de uitbater van de kerncentrale, dinsdag.

APAFP en REUTERS

TOKIO - De hoge radioactieve straling werd gemeten op twee plaatsen bij een ventilatiepijp die tussen twee reactoren loopt. De straling overschreed 10 sievert (10.000 millisievert) per uur, een niveau dat dodelijk kan zijn na een blootstelling van slechts enkele seconden.

Na de verwoesting van de kerncentrale in maart, door een aardbeving en tsunami, werden stralingsniveaus tot 1 sievert per uur gemeten.

Werknemers van Tepco zijn al maanden bezig met het afkoelen van de reactoren van Fukushima, zodat de kerncentrale ontmanteld kan worden. De werknemers hebben geen straling opgelopen omdat de metingen op afstand gebeuren. Het precieze stralingsniveau is mogelijk nog hoger maar kon niet worden vastgesteld: de apparatuur kan maximaal 10 sievert meten.

De locatie waar de straling is gemeten, is dinsdag afgesloten en verzegeld. Volgens Tepco is dat geen belemmering om de reactoren zoals voorzien rond januari 2012 te stabiliseren. Deskundigen waarschuwen echter dat de veiligheid van de werknemers in gevaar kan komen als hardnekkig aan die deadline wordt vastgehouden.

Het is onduidelijk waar de straling vandaan komt. Volgens Tepco stijgt het stralingsniveau niet, wat erop zou wijzen dat de ventilatiepijp niet lekt. Het Japanse energiebedrijf vermoedt dat de radioactiviteit is vrijgekomen in de nasleep van de aardbeving. Mogelijk is gesmolten brandstof in het ventilatiekanaal terechtgekomen, toen tijdens de crisis kleine hoeveelheden radioactieve stoom werden gelost om de druk in de reactoren te verminderen.

Volgens de Japanse kernenergiespecialist Keni Sumita zal Tepco 'waarschijnlijk nog meer plaatsen vinden met zulke hoge straling'. Op 3 juni werd aan de binnenzijde van reactor nummer 1 al eens 3 tot 4 sievert per uur gemeten. De eenheid sievert geeft het biologische effect weer van radioactieve straling op mensen, dieren of planten. De maximaal toegestane limiet voor werknemers van de kerncentrale bedraagt 0,25 sievert (250 millisievert).

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden