Dodelijk lekker

PETER SWANBORN

Dat het eten van de Japanse kogelvis dodelijk kan zijn als deze niet goed is bereid, brengt sommige liefhebbers in culinaire extase. Er schijnt zelfs een geheim genootschap te bestaan dat niets anders doet dan het testen van de koks die opgeleid worden voor het bereiden van deze giftige vis. Als de jonge kok de kunst nog niet beheerst, sterft een van de leden van het genootschap. De kok moet dan een jaar overdoen.

Met dit veelbelovende verhaal opent de kleine roman De engelenclub, van de Braziliaanse schrijver Luis Fernando Verissimo (1936). Tien rijke, zelfverzekerde, maar in hun carrière mislukte mannen vormen al ruim twintig jaar een gastronomische eetclub. Als de initiatiefnemer overlijdt, dreigt de groep uiteen te vallen. Een van de andere clubleden, de van het geld van zijn vader levende schrijver Daniel, bijgenaamd De Bolle, kan dit niet aanzien en wil de groep nieuw leven inblazen.

In een slijterij ontmoet hij Lucídio, zijn absolute tegenpool. Deze dandy toont zich geïnteresseerd in de eetgroep en biedt zichzelf aan als kok. Gedurende tien maanden bereidt hij voor elk van de tien mannen het lievelingsgerecht, zodanig als het slachtoffer nog nooit gegeten heeft en ook nooit meer zal eten.

Het knappe van De engelenclub is dat de spanning alleen maar toeneemt. De grote vraag is waarom deze mannen zich vrijwillig laten vermoorden. Willen ze op het hoogtepunt van hun culinaire verlangens stoppen? Is het hun vriendschap voor elkaar? Is het een ritueel zoals bij de Japanse kogelviseters? Of hebben ze geen keuze en zijn ze het slachtoffer van hun eigen onverzadigbare honger?

Alleen een meesterlijk schrijver weet het antwoord te benoemen en tegelijk het raadsel intact te laten.

Luis Fernando Verissimo: De engelenclub.

Uit het Portugees vertaald door Harrie Lemmens.

Athenaeum - Polak & Van Gennep; 112 pagina's; € 14,95.

ISBN 978 90 253 6879 1.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden