Dodelijk creatief

Uit nood zijn de Syrische rebellen hun wapens zelf gaan maken. Nu is er een hele ondergrondse industrie voor David en Goliatachtige bouwsels.

TEKST REMCO ANDERSEN SAMENSTELLING FRANK SCHALLMAIER

DIY Arms heten ze, Do It Yourself Arms. Geplaagd door eindeloze tekorten aan kogels en wapens klussen Syrische rebellen steeds vaker zelf dodelijke projectielen in elkaar. Dat begon met bermbommen die hen hielpen delen van het noorden te veroveren. Inmiddels is er een hele ondergrondse industrie ontstaan.

Metaalbewerkers en lassers hebben zich omgeschoold tot wapenfabrikanten. Bijna alles kunnen ze nu zelf maken: granaten, pantservoertuigen, artillerie, mortieren en op afstand bestuurbare machinegeweren. Hun uitvindingen spelen een belangrijke rol bij de successen in de strijd tegen het regime. In Aleppo en Idlib hebben de rebellen de afgelopen maanden duizenden raketten geproduceerd.

Soms zijn kunstmest en suiker voldoende voor een ontploffing. Maar de effectiefste explosieven halen rebellen uit bommen en granaten van het regime die niet afgingen. Op YouTube circuleert een filmpje waarin een rebel voorzichtig al het explosieve poeder uit een raket schept en in klaarstaande blikjes giet.

Soms gaat het wat onhandiger. Dan slaan ze met een stuk steen tegen een artilleriegranaat, of proberen ze een bom stuk te gooien op de grond.

De zelfgemaakte wapens hebben hun beperkingen. De Sham II pantserwagen haalde het nieuws omdat het machinegeweer van binnenuit wordt aangestuurd met de controller van een Playstation. Maar het 2,5 centimeter dikke pantser biedt nauwelijks weerstand tegen de vuurkracht van een echt pantservoertuig.

Of neem de katapult: het ziet er indrukwekkend uit en je bom komt veel verder dan wanneer je hem zelf gooit. Kijk maar hoe hard ze er met zijn drieën aan staan te trekken. Maar mikken is lastig, en je bent weinig flexibel met dat enorme ding: je kunt er niet mee wegrennen als de andere kant terugschiet.

Dus gingen creatieve rebellen terug naar de werkplaats en pasten de bommen aan. Een populair wapen is nu de schotgun-granaatwerper. Schieten en wegwezen. Tenzij het geweer hapert natuurlijk. Dan sta je daar met een brandende bom op de loop.

Soms is een spiegel en de favoriete pop van je dochter alles wat je nodig hebt. In Aleppo woedt al maanden een dodelijke sluipschuttersoorlog, waarbij het regime de bevolking in rebellengebied collectief tot doelwit heeft gemaakt. Honderden, zo niet duizenden burgers kregen een kogel in het hoofd of de borst omdat ze op het verkeerde moment een straat overstaken.

Om de sluipschutters te vinden en uit te schakelen, hebben de rebellen een simpele truc. Een poppenhoofd, een snelle beweging, een spiegeltje dat kort onder de felle zon heen en weer schommelt. Als de sluipschutter vuurt en zijn positie prijsgeeft, kunnen de rebellen al hun zelfgemaakte oorlogstuig zijn kant op lanceren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden