Dodelijk avontuur op het bouwterrein

Mohammed (7) speelde graag op het bouwterrein bij de Utrechtse Heycopstraat. 'Verboden voor onbevoegden.' Maar de afscheiding bestond uit losse hekken en stukken rood-wit lint....

Meteen achter het speelplein van openbare basisschool De Kleine Dichter aan de Utrechtse Heycopstraat begint een walhalla voor avontuurlijke kinderen. Honderden vierkante meters bouwterrein met zandhopen, losse planken, pvc-buizen, stapels stenen en containers. Het terrein is verboden voor onbevoegden, meldt een bord op een van de hekken. Laarzen, een helm en oorbeschermers zijn verplicht. Maar iedere dag weer speelden er groepjes kinderen, zegt een buurtbewoonster.

Woensdag werd dat avonturisme de zevenjarige Mohammed fataal. Hij vertrok om kwart over zes op zijn groene mountainbike vanuit zijn ouderlijk huis in de Geleenstraat om met een vriendje te gaan spelen. Om half elf gaf zijn moeder hem bij de politie als vermist op nadat ze hem eerst zelf uren had lopen zoeken.

Twee uur later werd de fiets van het jongetje gevonden bij een groenstrook langs de Merwedekade. De politie zette een speurhond en een duikploeg in. Donderdag rond het middaguur vonden buurtbewoners stoffelijk overschot van Mohammed op het bouwterrein.

De politie ging aanvankelijk uit van een misdrijf, omdat de fiets een heel stuk van het bouwterrein vandaan werd gevonden. Daarom werden donderdagmorgen alle buurtbewoners ondervraagd. 's Middags werd duidelijk dat het kind was overleden doordat het onder een stapel hekken was terechtgekomen. De fiets zou mogelijk door een vriendje zijn meegenomen. Wellicht heeft die het ongeluk zien gebeuren. Duidelijkheid daarover komt volgens een woordvoerder van de politie pas volgende week.

Buurtbewoners vragen zich vrijdag af waarom het bouwterrein niet hermetisch wordt afgesloten. Het terrein ligt al tijden braak. Na de bodemsanering worden er flats en appartementen gebouwd. Hier en daar wappert een stuk rood-wit lint, op sommige plaatsen staat een paar meter hekwerk, maar als 's avonds om half zes de laatste vrachtwagen wegrijdt, is zelfs het enige hangslot dat valt te bespeuren ongebruikt. Alsof het bordje 'melden bij de uitvoerder' kinderen ontzag inboezemt, schampert een bewoner.

Bij een appartementencomplex in aanbouw staan een shovel en een stenenlift en liggen metershoge haspels met kabels. Nieuwsgierige kinderen kunnen zo de steigers op, zegt een bezorgde moeder uit de Bijleveldstraat. Ze wijst naar een modderpoel aan de overkant van de weg: 'Dat daar is drijfzand. Er staat niets omheen. Het zal maar gebeuren dat je kind er verdrinkt.'

Achmed van negen was erbij toen Mohammed donderdag werd gevonden. Hij is er nog van onder de indruk: 'Hij heeft een hek op zijn hoofd gekregen, hij was helemaal blauw.' Zijn tante is die morgen langsgeweest bij de moeder van Mohammed. Ze leeft gescheiden van de vader, die in Marokko woont.

De ouders uit de buurt hebben hun kinderen gewaarschuwd. 'Ze spelen alleen nog in onze eigen straat en dan hangen wij uit het raam om te controleren', zeggen drie Marokkaanse moeders die met hun kinderen over de stoffige zandweg richting winkelstraat lopen. Achmed zegt dat hij altijd met zijn fiets op het bouwterrein ging crossen. 'Maar dat is nu afgelopen. Ik mag van mijn ouders 's avonds de straat niet meer op.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden