Dode postduif met gecodeerd bericht uit WO II gevonden

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Het is weer eens wat anders dan het bespioneren van jihadisten en milieuactivisten. Codekrakers van de Britse inlichtingendienst zijn bezig met het ontcijferen van een bericht dat op D-day door Britse troepen vanuit Normandië per postduif naar Engeland werd verstuurd. De duif raakte echter bekneld in een schoorsteen.

Een 74-jarige inwoner van het vlak onder Londen gelegen dorpje Bletchingley trof de resten van de oorlogsduif aan bij de verbouwing van zijn open haard. Aan een van de pootjes zat een rode capsule met een opgerold briefje waarop een cryptische code stond. De boodschap bestaat uit 27 codes van ieder vijf cijfers of letters. Het moet een topgeheim zijn geweest, omdat 'duivenberichten' tijdens de oorlog doorgaans in gewone taal werden opgesteld.

De vier jaar oude duif, met codenaam 40TW194, werd op 6 juni 1944 door een luchtmachtofficier gelost. Hoogstwaarschijnlijk was het diertje op weg was naar het nabijgelegen stadje Reigate, vanwaaruit veldmaarschalk Bernard Montgomery D-day coördineerde. De resten van het diertje met het bericht zijn een mooie aanwinst voor de curator van Pigeons at war, een vaste tentoonstelling in Bletchley Park. De postduif behoorde tot de National Pigeon Service van de Britse luchtmacht.

Net als bij eerdere oorlogen vervulden postduiven tijdens de Tweede Wereldoorlog een nuttige rol. Om op vijandelijke postduiven te jagen zetten de Britten zelf slechtvalken in. Onlangs werd bekend dat de Britse geheime dienst MI5 plannen had om postduiven op radiografische wijze te besturen en ze uit te rusten met explosieven.

Als beloning voor hun prestatie ontvingen 32 postduiven de Dickin Medal, het Victoria Cross voor dieren. Een van de vliegende helden was de Flying Dutchman, die drie keer de Noordzee overvloog met berichten van in Nederland actieve geheim agenten. De snelste duif was William of Orange. In september 1944 tijdens de Slag om Arnhem leverde deze vale doffer een bericht uit Arnhem af bij zijn baasjes in het Verenigd Koninkrijk. Een reis van 480 kilometer, waaraan hij om 10.30 uur begon. Om 14.55 uur bereikte hij zijn hok. Een record.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden