Dode en schade in het hele land door storm Evert

De eerste officiële storm van het jaar – Evert gedoopt – zorgde donderdag in het hele land voor schade en overlast. In het Limburgse Bemelen viel zelfs een dode. Een wandelaar kwam onder een omgewaaide boom en overleed, aldus de politie.

Niels Waarlo
In Amsterdam is een boom op geparkeerde auto’s gevallen. Beeld Joris van Gennip / ANP
In Amsterdam is een boom op geparkeerde auto’s gevallen.Beeld Joris van Gennip / ANP

Het KNMI gaf donderdag code geel af vanwege de zware windstoten. De zwaarste, gemeten op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen, was zelfs 124 kilometer per uur, volgens Weer.nl. Op verschillende plekken, waaronder in Zeeland, is windkracht 10 bereikt. Inmiddels zijn de windsnelheden flink afgenomen.

De overlast begon donderdagochtend. Vooral in Noord- en Zuid-Holland had het verkeer veel last, volgens de ANWB. Op de weg waren takken, bomen en andere voorwerpen beland. Door gekantelde voertuigen moesten verschillende wegen tijdelijk dicht. Zo werd de A2 naar Eindhoven bij Urmond gesloten door een gekantelde vrachtwagenaanhanger. Volgens Rijkswaterstaat neemt de hinder op de weg nu af.

Op het spoor ontstonden vertragingen en reden treinen niet vanwege omgewaaide bomen en kapotte bovenleidingen. Zo strandde tussen Driebergen en Veenendaal een trein met ongeveer tweehonderd reizigers, die moest worden geëvacueerd. Spoorbeheerder ProRail noemde de situatie desondanks beheersbaar.

In het centrum Den Bosch raakten een vrouw en kind begin van de middag gewond door een omwaaiende boom. Over de ernst van de verwondingen kon de politie niets kwijt.

Test- en vaccinatielocaties dicht

Meerdere coronatest- en vaccinatielocaties in het hele land sloten vanwege de storm, waaronder een megapriktent in Malden, bij Nijmegen, die donderdag net voor het eerst was geopend. Afspraken zijn zoveel mogelijk verzet. Inmiddels zijn enkele locaties weer open, waaronder een XL-testraat in Eindhoven en een test- en vaccinatielocatie op Schiphol.

Uit het hele land komen verder meldingen van schade, zoals omgewaaide bomen, weggewaaide zonnepanelen, ingestorte steigers en losgekomen dakbedekkingen. In Rotterdam viel bijvoorbeeld een boom op een schoolgebouw en in Vlissingen moest een deel van de boulevard dicht omdat losliggende dakplaten dreigden weg te waaien. Op het IJsselmeer zonk een vrachtschip, de opvarenden zijn met reddingsboten naar de kant gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden