NieuwsOud en nieuw

Dode en gewonden door kettingbotsing in dichte mist op A32 bij Akkrum

Op de A32 bij Akkrum (Friesland) zijn zo'n dertig auto’s op elkaar gebotst toen er dinsdagavond sprake was van dichte mist. Volgens de Friese politie zijn er één dode en meerdere gewonden gevallen.

Tientallen auto’s zijn op de A32 in dichte mist op elkaar gebotst.  Beeld ANP
Tientallen auto’s zijn op de A32 in dichte mist op elkaar gebotst.Beeld ANP

Het KNMI heeft code rood voor de provincies Friesland, Groningen en Drenthe inmiddels weer ingetrokken. Het zicht is zo ver verbeterd dat in bijna heel het land code geel van kracht is.

Negentien mensen liepen lichte verwondingen op bij het ongeluk bij Akkrum, twee hebben wat zwaarder letsel, meldt de politie. Het dodelijke slachtoffer is een 58-jarige vrouw uit Dokkum. Volgens de brandweer waren er ook in tegengestelde richting op de A32 verschillende aanrijdingen. ‘Kom niet naar het incident en geef hulpverleners de ruimte’, aldus de brandweer op Twitter, die waarschuwde dat alles door de mist ‘potdicht’ zit.

Volgens Rijkswaterstaat blijft de A32 tussen Heerenveen en Leeuwarden tot woensdagochtend afgesloten in verband met het onderzoek naar de toedracht. Alle dertig auto’s moesten worden afgesleept.

Dertig tot veertig auto’s reden in dichte mist op elkaar op de A7 bij Joure.  Beeld ANP
Dertig tot veertig auto’s reden in dichte mist op elkaar op de A7 bij Joure.Beeld ANP

Korte tijd later botsten op de A7 bij de afrit naar de A32, tussen de knooppunten Joure en Heerenveen, veertig auto’s op elkaar. Hierbij raakten acht mensen gewond. De betrokkenen werden opgevangen in de openbare basisschool van Akkrum. Daarna zijn ze naar een hotel gebracht of door familie opgehaald. Volgens de Veiligheidsregio Fryslân is het vanwege de mist ‘levensgevaarlijk’ om in Friesland de weg op te gaan.

Op de A28 tussen Ermelo en Strand Nulde zijn zeker acht auto’s op elkaar gereden. Er zouden geen gewonden zijn gevallen. Ook daar was sprake van slecht zicht door mist toen het ongeluk gebeurde.

Volgens de ANWB heeft de combinatie van mist en vuurwerk tijdens de nieuwjaarsnacht eerder geleid tot zeer verraderlijke situaties. Tijdens de jaarwisselingen van 1993 en 2008 was het zicht zo slecht dat reizigers onderweg naar huis niet meer wisten waar ze waren, aldus de ANWB. De politie adviseerde weggebruikers destijds dringend om niet meer de weg op te gaan.

Vannacht bedroeg de laagst gemeten zichtwaarde 14 meter. Dat was rond 02.10 uur op Maastricht Aachen Airport en is tot nu toe de laagste waarde die op de officiële meetpunten van het KNMI is gemeten. ‘In Groningen, Friesland en Drenthe was buiten de meetpunten rond de jaarwisseling echter op veel plaatsen sprake van minder dan 10 meter zicht. En lokaal werd zelfs gesproken over slechts 4 à 5 meter zicht’, aldus Weeronline.

Door toenemende wind zal het zicht woensdag overdag verbeteren. In gebieden waar het opklaart kan het licht vriezen en is er kans op gladheid. En in de avond kan opnieuw mist ontstaan.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden