Dode en gewonden bij rellen in kamp asielzoekers Papoea

Bij een gewelddadig oproer in een Australisch asielzoekerscentrum in Papoea Nieuw-Guinea is dinsdag een dode gevallen. Ook raakten 77 kampbewoners gewond tijdens gevechten met de politie en de beveiligers van het kamp.

AMSTERDAM - Het broeit al dagen in het centrum op het eiland Manus, waar de Australische grenspolitie vluchtelingen opsluit die worden onderschept als ze met wankele bootjes de oversteek wagen van Indonesië naar Christmas Island, het dichtstbijzijnde stukje Australië.


Over de toedracht van de rellen bestaan twee conflicterende lezingen. Honderden mannelijke migranten zouden herhaaldelijk hebben geprobeerd uit het kamp te ontsnappen door de omheining af te breken, beweerde de Australische immigratieminister Scott Morisson.


Voor de politie, die zich volgens Morisson buiten het kamp bevond, zou dat een reden zijn geweest het vuur te openen. Binnen het kamp zouden de mannen van het Britse bedrijf G4S de orde hebben bewaakt. De directie van G4S verklaarde dinsdag dat pas geweld werd gebruikt nadat asielzoekers een gat hadden geslagen in de omheining.


Het verhaal van Morisson en G4S staat lijnrecht tegenover het relaas van de Australische mensenrechtenorganisatie Refuge Action Coalition en de advocaten van de vluchtelingen. Het kamp wordt al weken bestookt door vijandelijk gezinde omwonende lokale agenten, stellen ze op basis van de verhalen van vluchtelingen. Het zou gaan om 'systematische gewelddadige aanvallen' waarbij politieagenten herhaaldelijk binnendrongen in het kamp. Tijdens het oproer van dinsdag zouden vluchtelingen steekwonden hebben opgelopen in hun hoofd en nek. 'Een tragedie', noemde Morisson het.


Jaarlijks proberen duizenden bootvluchtelingen Australië te bereiken. De meesten komen uit Iran, Irak, Afghanistan of Sri Lanka. Om de toestroom af te remmen, sloot de conservatieve Australische regering van premier John Howard in 2001 een akkoord met Papoea Nieuw-Guinea en het kleine afgelegen eilandstaatje Nauru, waar twee kampen zijn gebouwd.


Omdat de asielzoekers niet op Australisch grondgebied komen, kunnen ze hun doel, een asielaanvraag in Australië, niet verwezenlijken. Sindsdien is de vluchtelingenstroom geslonken.


Wie de oversteek toch waagt, belandt in een uitzichtloze situatie. De bewoners van de kampen worden niet erkend als vluchteling. Asiel aanvragen in Papoea Nieuw-Guinea is moeilijk.


De VN heeft al meerdere malen kritiek geuit op de manier waarop Australië met asielzoekers omspringt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden