Dode en gewonde bij schietpartij op campus Texas

Op de campus van de universiteit van Houston, Texas, zijn vrijdag twee mensen neergeschoten. Een persoon is gedood, een ander raakte gewond. De universiteit is tot nader order hermetisch afgesloten. Volgens de politie is een verdachte gearresteerd.

Redactie
Amerikanen verzamelen zich voor een begrafenisceremonie voor de slachtoffers die vielen tijdens de schietpartij op een campus in Oregon, vorige week. Beeld reuters
Amerikanen verzamelen zich voor een begrafenisceremonie voor de slachtoffers die vielen tijdens de schietpartij op een campus in Oregon, vorige week.Beeld reuters

Een motief voor de daad en verdere achtergronden zijn vooralsnog onbekend.

Volgens de woordvoerder van de universiteit, Kendrick Callis, vond de schietpartij rond 11.30 uur lokale tijd plaats in de campus van de universiteit. Colleges zijn voor de rest van de dag geschorst.

Het is de tweede schietpartij op een Amerikaanse campus vrijdag. Eerder op de dag schoot een eerstejaars vier mensen neer in een studentenhuis in Flagstaff, Noord-Arizona. Daardoor kwam één persoon om het leven en raakten drie mensen gewond. De verdachte is aangehouden.

De eerstejaars student had een pistool bij zich en zou op een parkeerplaats een aanvaring hebben gehad met een aantal mannelijke medestudenten. Het is onduidelijk waarom de schutter het vuur opende in het studentenhuis, waar vooral studenten wonen die betrokken zijn bij Griekse organisaties. Aan de universiteit in Flagstaff studeren meer dan 20.000 jongeren.

Obama

Vorige week kwamen negen mensen om het leven nadat een man om zich heen begon te schieten op een school voor beroeps- en volwassenenonderwijs. Obama bracht vrijdag een bezoek aan Roseburg, Oregon, en zei alles in het werk te stellen om massale schietpartijen zoals die op campussen te stoppen.

Het bezoek van Obama aan Oregon is omstreden. De Amerikaanse president geldt als voorstander van strengere wetgeving tegen vuurwapens. Maar veel burgers in Oregon en in andere delen van de Verenigde Staten vinden, ondanks het bloedbad in Roseburg, dat meer veiligheid alleen gegarandeerd is door meer vuurwapens.

Toen Obama in colonne naar de stad reed, wachtten zo'n 250 demonstranten hem met protestborden op. Daarop stonden teksten als 'We geven onze rechten niet op' en 'Laat ons met rust'.

Zes vuurwapens

De schutter uit Oregon, de 26-jarige Chris Harper-Mercer, had zes vuurwapens bij zich. In zijn flat werden nog eens zeven vuurwapens aangetroffen. Ze waren allemaal door hem zelf of door familieleden legaal aangeschaft.

Harper-Mercer werd in 2012 afgewezen op een privéschool voor schietvaardigheid en zelfverdediging in Californië, omdat hij weigerde een veiligheidscursus voor beginners te volgen. 'Hij zei tegen mij dat hij al veel ervaring had met vuurwapens. Ik kreeg er geen goed gevoel bij en wees hem af', zei directeur Eloy Way van de privéschool.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden