Doctor Michels maakt geen schijn van kans

Rinus Michels werd gisteren 75 jaar en de wereld heeft het geweten. In een breed media-offensief werd de driekwart eeuw van het bestaan van De Generaal gevierd, maar tot uitzonderlijk eerbetoon kwam het niet....

Als ze de grootheid Michels in Nederland hadden willen eren, zo hoorden wij vorige week in de hoogste kringen van sportkoepel NOC*NSF, dan had hem een passend eredoctoraat moeten worden verleend. Want zulk een universitaire eer werd nog nooit aan een man uit de Nederlandse sportwereld gegund.

Als Michels zo'n eredoctoraat zou moeten ontvangen, dan dient dat op het vakgebied van de bewegingswetenschappen te geschieden. Ergens anders zou niet passen, zeggen ingewijden.

In Amsterdam, zo geeft Peter Hollander, decaan bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit, toe, hebben ze nog nooit zover willen gaan met een sportman.

Het beleid is al terughoudend, 'Wij zijn sowieso niet zo scheutig met eredoctoraten als andere universiteiten', aldus Hollander.

Verdere motieven: 'Sport kon niet bogen op een groot maatschappelijk aanzien en werd voorheen niet erg serieus genomen. Ik geef toe dat het nu genuanceerder ligt en dat gelukkig begint te veranderen.'

De conclusie van Hollander: 'Het zou op zich best kunnen, zo'n uiting van waardering.'

Nee, dan de Zuid-Koreanen, die eerden Hiddink met een eredoctoraat. Of anders de Engelsen, bekent Hollander. Hij zag vorig jaar bij de John Moores University in Liverpool de trainer van de plaatselijke FC, de Fransman Gérard Houllier, een eredoctoraat ontvangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden