Docklands

Wie het einde haalt van de eerste 28 bladzijden, waarin pakweg dertig personages worden geïntroduceerd, krijgt redelijk loon naar werken....

Crombie is een Texaanse die jarenlang in Engeland en Schotland woonde, inmiddels weer woonachtig is in haar geboorteland, maar nog geregeld Engeland aandoet. Daar ook zijn haar thrillers gesitueerd, zeven inmiddels, met in de vaste hoofdrollen hoofdinspecteur Duncan Kincaid en adjunct-inspecteur Gemma James van Scotland Yard.

Waar kennen we dit van: een Amerikaanse die Engeland als decor kiest, de nauwe samenwerking van een politieman en dito vrouw? Elizabeth George natuurlijk. Het grote verschil is echter, dat waar bij George het klassenverschil tussen Thomas Lynley en Barbara Havers voelbaar blijft, Kincaid en James een verhouding met elkaar hebben.

En dan is er natuurlijk ook nog een kwaliteitsverschil. Niet iedere Crombie kan een George zijn.

Een kus ten afscheid is het zesde deel van de Kincaid-serie. In de Verenigde Staten verscheen inmiddels deel zeven: A Finer End. Tot op heden is Een kus Crombies tweede thriller in een Nederlandse vertaling; Begraven dromen was de eerste. Omdat de Texaanse nogal wat bladzijden inruimt voor privé-problemen (Kincaids vrouw is vermoord, James is gescheiden), lijkt voorkennis soms nuttig. Deze recensent heeft die niet; het is zijn eerste kennismaking met Crombie, waardoor hij zich bij sommige passages buitengesloten voelt.

Een groot deel van het boek speelt zich in de Docklands af, op het Isle of Dogs dat Crombie tot in details blijkt te kennen (wat ze dan ook vele malen laat blijken). Daar wordt het lijk gevonden van de zakenvrouw Annabelle Hammond, hoofd van een gerenommeerd thee-imperium. Ze is keihard, niet alleen als het om de firma gaat, maar ook voor haar minnaars. Zodoende zijn er genoeg kandidaat-moordenaars.

De oplossing blijkt uiteindelijk in het verleden te liggen, in de jaren 1940-'45, wanneer twee Londense jongetjes worden geëvacueerd naar het platteland van Surrey. De ene is William Hammond, vader van Annabelle, de andere Lewis Finch, later succesvol projectontwikkelaar in de Docklands en minnaar van Annabelle. Een kus ten afscheid is goed voor enkele uren spanning en ontspanning, en de ontknoping is bovengemiddeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden