Dochterondernemingen van groot Nederlands familiebedrijf SHV verdacht van oplichting en omkoping in buitenland

Dochterondernemingen van SHV, een van de grootste familiebedrijven van Nederland, worden strafrechtelijk onderzocht door opsporingsdienst FIOD. Ze zouden zich in het buitenland schuldig hebben gemaakt aan oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en overtreding van de sanctieregelgeving.

Pieter Hotse Smit
Mammoet is een van de dochterbedrijven van SHV die nu worden onderzocht. Beeld ANP
Mammoet is een van de dochterbedrijven van SHV die nu worden onderzocht.Beeld ANP

Dit bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving in NRC. De rijke familie Fentener van Vlissingen is eigenaar van het doorgaans gesloten SHV, dat niet wil reageren op de verdenkingen. 'SHV gaat nooit op dergelijke vragen in en zal dat nu ook niet doen.' De twee dochterondernemingen in het vizier van de FIOD zijn Econosto (technische onderdelen) en Mammoet (zwaar transport).

SHV deed zelf melding

In december 2016 had het OM een gesprek met twee advocaten van SHV. De advocaat deed in dat gesprek namens SHV melding van een mogelijke misstand bij haar dochterbedrijf Econosto, laat het OM weten. De advocaten overhandigden daarbij namens SHV informatie, waarna het strafrechtelijk onderzoek naar Econosto werd gestart. Het moederbedrijf zelf is volgens het OM niet verdacht.

Vorig jaar bleek al uit onderzoek van NRC dat Econosto (onderdeel van SHV-dochter Eriks) jarenlang omstreden commissies betaalde in het Midden-Oosten. Inkopers van olie- en chemiebedrijven kregen geld in ruil voor bestellingen. Het tweede FIOD-onderzoek, naar dochterbedrijf Mammoet, is volgens de krant vanwege de 3 miljoen euro die zou zijn betaald aan een tussenpersoon voor het bergen van scheepswrakken in de baai van Nouadhibou in Mauritanië, een opdracht waarmee 40 miljoen euro EU-geld is gemoeid.

Ook diervoederfabriek onderzocht

Ook een derde onderdeel, Nutreco (diervoederfabriek), zou onderwerp van onderzoek zijn, maar het OM wil dit niet bevestigen. De diervoederfabrikant zou in Chili klanten hebben misleid door ze meer te laten betalen voor visvoer dan afgesproken.

De Steenkolen Handels Vereeniging SHV stamt uit 1896, toen een aantal kolenbedrijven fuseerde. In de loop van de vorige eeuw is het bedrijf steeds meer gaan doen buiten de kolenindustrie. De omzet van het bedrijf steeg vorig jaar met 7 procent tot bijna 20 miljard euro en de winst kwam uit op 1,2 miljard euro. Vanuit het hoofdkantoor in Utrecht worden wereldwijd 60 duizend medewerkers aangestuurd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden