Dochter vervult hoofdrol in geding over doodzieke man

'Uiteindelijk', zegt de advocaat van het ziekenhuis, 'heeft de arts hierin het laatste woord.'..

Van onze verslaggever

'Nee', klinkt het halfluid in de rechtszaal uit de mond van Sophie Hankes, dochter van de 80-jarige man die met ongeneeslijke darmkanker en longemfyseem in het academisch ziekenhuis in Utrecht (UMCU) ligt.

Daarom draaide het dinsdag in een kort geding voor de president van de rechtbank in Utrecht: wie beslist over de zin van een medische handeling?

Vader Hankes kan zijn wil niet meer uiten. Dochter Sophie acht zich gemachtigd namens hem te spreken en ze wil dat hij teruggaat naar de intensive care-afdeling, aan de beademingsmachine. De artsen in het Utrechtse ziekenhuis vinden een intensieve behandeling aldaar medisch zinloos, want gedoemd te mislukken, hooguit leidend tot enige verlenging van zijn leven.

Omdat dochter Hankes ook wel weet dat zelfs een gerechtelijke uitspraak een arts niet kan dwingen tot een medische handeling die hij als zinloos beschouwt, eiste haar advocaat gisteren dat het Utrechtse ziekenhuis vader Hankes overplaatst naar een intensive care van een ander ziekenhuis.

Het UMCU zou daaraan mee willen werken, zei zijn advocaat mr. Rupert, als het een ziekenhuis zou kunnen vinden dat daartoe bereid is. 'Er is naar geïnformeerd, maar voor zover ons bekend hanteren alle andere ziekenhuizen hetzelfde beleid in dergelijke gevallen.'

In meerdere opzichten was het een spookproces gisteren in Utrecht. De eisende partij, dochter Hankes, stond niet toe dat het medisch dossier van haar vader openbaar gemaakt zou worden. Het ziekenhuis kon zich daardoor voor de rechter ook niet inhoudelijk verweren tegen de beschuldigingen. Rechtbankpresident mr. Schepen vroeg Sophie Hankes tot drie keer toe tevergeefs naar het waarom van haar weigering de behandelende artsen te ontslaan van hun geheimhoudingsplicht.

Sophie Hankes eiste ook dat het ziekenhuis aan derden, in casu haar zuster en broer, geen informatie zou geven over de toestand van haar vader. En dat het ziekenhuis die twee ook niet zou toelaten bij het sterfbed van hun vader. Een jarenlange twist verscheurt de familie; over het hoe en waarom daarvan deed ze geen mededelingen. Een voorzichtige poging van de rechtbankpresident die eis te laten vallen, leed schipbreuk. Wel mag inmiddels de zuster 'even' bij de vader op bezoek.

Het ziekenhuis betwijfelt de rechtmatigheid van de machtiging die Sophie Hankes zegt van haar vader te hebben gekregen om zijn belangen te behartigen. Het zal dan ook, voor zover mogelijk, met broer en (andere) zuster blijven overleggen over hun vader. En die zal op de medium care blijven liggen. Want de behandelende artsen, aldus mr. Rupert namens het ziekenhuis, 'zullen niet op hun beslissing terugkomen dat verplaatsing van patiënt Hankes naar de intensive care medisch zinloos is'.

Rechtbankpresident Schepen doet volgende week dinsdag uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden