Dochter van Soekarno steunt activisten bij opening proces

Megawati Soekarnoputri kwam woensdag persoonlijk naar de rechtbank om 64 van haar aanhangers morele steun te verlenen op de eerste dag van hun proces....

Van een medewerker

JAKARTA

De 64 worden ervan beschuldigd op 27 juli rellen te hebben uitgelokt en met stenen te hebben gegooid bij het hoofdkantoor van de Democratische Partij Indonesië (PDI) in Jakarta, dat die ochtend met inzet van leger en politie was ontruimd.

De ongeregeldheden braken uit toen aanhangers van de nieuwe PDI-leider, Soerjadi, het partijbureau in bezit wilden nemen. Soerjadi beweert de legitieme leider van de PDI te zijn sinds Megawati in juni is afgezet tijdens een omstreden partijcongres van door de regering-Soeharto gesteunde PDI-dissidenten. Megawati, die door veel Indonesiërs wordt gezien als de enige echte oppositieleider, vecht haar afzetting aan in een zaak tegen Soerjadi en een aantal regeringsfunctionarissen.

Volgens PDI-advocaat R.O. Tambunan waren de onlusten van 27 juli het gevolg van een gewelddadige overval door Soerjadi-supporters op het PDI-hoofdkwartier, dat nog altijd in handen was van de aanhangers van Megawati. Die aanval ging gepaard met het gooien van stenen, het intrappen van de voordeur en andere vernielingen. De Soerjadi-supporters hadden geen enkel document bij zich waarmee ze hun aanspraak op het kantoor kracht konden bijzetten en deden geen enkele poging om de zaak vreedzaam te regelen, aldus Tambunan. De PDI-leden in het gebouw deden volgens hem niets anders dan zichzelf verdedigen en hij vroeg dan ook vrijspraak voor alle beklaagden.

Tambunan vroeg zich af waarom geen van Soerjadi's volgelingen is gearresteerd of aangeklaagd wegens wetsovertredingen en sprak in dit verband van 'een discriminerende toepassing van het recht'. Soerjadi heeft na de rellen gezegd dat hij mensen speciaal had opgeleid om het partijbureau in bezit te nemen.

Het proces was het eerste in een reeks waarbij 124 aanhangers van Megawati worden aangeklaagd. Het proces wordt over een week voortgezet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden