Docenten UvA stellen ultimatum
Honderden onderzoekers en docenten in Amsterdam hebben zich aangesloten bij de acties van studenten. Maar hoe reëel zijn de eisen die worden gesteld?
Docenten en onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam dreigen met bezettingen en een staking als het college van bestuur voor vrijdagmiddag 4 uur hun eisen niet inwilligt. 'De acties van de studenten verwoorden ook onze zorgen, frustraties en eisen', zei docent politieke filosofie Gijs van Donselaar woensdag in het Maagdenhuis.
Van Donselaar las een verklaring voor namens 'Rethink UvA', een collectief van ruim driehonderd docenten en onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam. De docenten willen dat alle hervormingen aan de UvA voorlopig worden stopgezet. Ook moet er een moratorium komen op de verkoop van onroerend goed. Het college van bestuur moet onmiddellijk beginnen met de democratisering van de universiteit. Zo zouden de belangrijkste bestuurders moeten worden gekozen.
Een onafhankelijke commissie moet onderzoek doen naar het financieel beleid van de universiteit. Stemt het college niet in met de eisen, dan zullen de docenten overgaan tot walk-outs, teach-ins, bezettingen van UvA-gebouwen en mogelijk ook tot staking.
Van Donselaar beklaagde zich dat de universiteit wordt gerund als een bedrijf. De beslissingen worden niet genomen door onderzoekers, docenten en studenten. De managers die de universiteit besturen, hebben de verkeerdere prioriteiten. 'Onroerend goed bijvoorbeeld en permanente reorganisaties', zei Van Donselaar, die aan het eind van zijn toespraak groot applaus kreeg van de aanwezige studenten en docenten.
Vakbonden
Het is nog de vraag hoe serieus het dreigement van een staking is. Docenten zullen hierover vandaag met vakbonden in overleg gaan. 'We doen dit uit solidariteit met de studenten. Die willen we niet benadelen met een staking', zegt James Slevin, docent sociale media. In de verklaring van het collectief valt te lezen dat het college van bestuur de eisen binnen twee dagen moet inwilligen. Maar sommige docenten zijn wat voorzichtiger. 'We hopen dat het college van bestuur met redelijke overtuiging meegaat in onze eisen', zegt docent filosofie Jan Waszink.
Het ledenparlement van de FNV vergadert morgen. Dan zal een motie worden ingediend waarin van het bestuur van de FNV wordt verlangd dat ze publiekelijk steun verleent aan de acties in het Maagdenhuis en geld uit de stakingskas ter beschikking stelt aan stakende docenten.
Woensdag was door De Nieuwe Universiteit, de beweging opgezet door de bezetters van het Maagdenhuis, uitgeroepen tot nationale actiedag. Maar in lang niet alle universiteitssteden werd aan die oproep gevolg gegeven. In Tilburg was nauwelijks sprake van protest en ook in Nijmegen bleek de stemming gelaten. 'Ik zie geen reden om tot bezetting of andere acties over te gaan', zei Floor Albers van der Linden, voorzitter van studentenvakbond AKKU in Nijmegen. 'Aan de Radboud Universiteit hebben we goede ervaringen met de dialoog. Hier wordt wel degelijk geluisterd naar de medezeggenschap van studenten. Daardoor is het hier beter geregeld dan in Amsterdam'.
In de stad waar in 1969 de studentenrevolutie uitbrak nog voordat het Maagdenhuis in Amsterdam werd bezet, was het protest gistermiddag bescheiden en beschaafd. Er was een 'actualiteitendebat' in een zijzaal van het restaurant. Met een spandoek en applaus voor elke spreker. Na drie kwartier gingen de ruim 150 studenten en medewerkers weer aan de slag. Geen Havana aan de Waal.
Het verbaasde Gerard Meijer, voorzitter van het college van bestuur, niet. 'Mevrouw Bussemaker heeft ons opgeroepen vandaag goed naar de studenten te luisteren, maar dat doen we hier echt niet alleen vandaag', zei hij. 'Ik heb eigenlijk geen inhoudelijk nieuwe dingen gehoord. Wat zijn nu precies de problemen? Te veel rendementsdenken? Dat is inderdaad doorgeschoten, maar bedenk dat we daardoor wel efficiënter omgaan met belastinggeld, veel meer studenten halen nu hun diploma. Deze discussie gaat toch vooral om een lokaal, Amsterdams probleem.'
Matthias van Trigt, student politicologie, is woordvoerder van de 35 studenten die deze week de Nijmeegse afdeling van De Nieuwe Universiteit oprichtten, met steun van de Internationale Socialisten. 'De universiteiten en de hogescholen zijn momenteel geen instellingen om kritisch naar de maatschappij te leren kijken, maar vooral leerfabrieken. Vragen stellen dat doe je maar in de kroeg, wordt er gezegd. We pleiten voor een ander soort universiteit, meer democratisch en meer gericht op ontplooiing. Met minder nemen we geen genoegen.'