Docenten in manifest: vak Nederlands moet op de schop

Wetenschappers en docenten willen dat de inhoud van het vak Nederlands op middelbare scholen grondig wordt herzien. Ze bieden daarover vrijdag een manifest aan in Groningen. Dat meldde de NOS donderdagmorgen. Er zou meer aandacht moeten komen voor literatuur en schrijfvaardigheid; de exameneisen zouden daarvoor moeten worden veranderd.

Beeld anp

Het manifest is opgesteld aan de hand van de mening van honderden docenten Nederlands en vakwetenschappers van acht universiteiten. In 2015 zijn diverse discussiebijeenkomsten geweest om de problemen te inventariseren.

De opstellers van het manifest stellen nu dat het vak Nederlands in de afgelopen 25 jaar nauwelijks veranderd is: 'Het programma heeft te weinig inhoud, is niet uitdagend genoeg, en sluit onvoldoende aan bij de maatschappelijke eisen voor taalvaardigheid en geletterdheid. Dat moet en kan beter', schrijven ze. Het vak staat al met al te ver af van de werkelijkheid en het is niet meer van deze tijd.

De universiteiten hebben reeds 'Meesterschapsteams Nederlands' ingesteld om het vak een nieuwe impuls te geven. Hogescholen bieden net als universiteiten bijspijkercursussen aan eerstejaarsstudenten. Maar al op middelbare scholen zouden leerlingen veel meer kennis en inzicht moeten krijgen in taal, communicatie, literatuur en cultuur. Het literatuuronderwijs is nu in de verdrukking en leerlingen lezen op school te weinig, vinden de deskundigen. De opstellers willen dat de exameneisen veranderd worden.

Lees het manifest

via deze link (pdf)

Meer onderwijsnieuws

Er was meer nieuws over het onderwijs in Nederland donderdagmorgen. De Volkskrant meldde dat meer leerlingen het advies krijgen om havo of atheneum te doen. Dit heeft te maken met een nieuw beoordelingssysteem.

Ook werd duidelijk dat een Kamermeerderheid meer inspraak wil voor studenten, ouders en docenten op universiteiten.

Zware werkdruk

'Veel docenten Nederland geven heel inspirerend en bevlogen les, maar toch is niemand echt helemaal tevreden over het vak', benadrukken de opstellers het belang van een herziening. 'Veel leerlingen vinden Nederlands saai en docenten lijden vaak onder zware werkdruk.'

Het manifest richt zich op de havo en het vwo, maar ook op vmbo en mbo heeft het vak Nederlands dringend een impuls nodig, vinden de opstellers. 'Een impuls die rekening houdt met het eigen karakter van het beroepsgerichte onderwijs en die ertoe leidt dat het hoge percentage functioneel analfabeten sterk afneemt.'

Volgens het manifest is 'de tijd nu rijp om samen ernst te maken met meer bewuste kennis, meer inhoud, meer plezier en minder werkdruk in het schoolvak Nederlands.'

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden