Docenten en jongerenwerkers krijgen hulp bij signaleren radicalisering jongeren

Docenten, jongerenwerkers en jeugdhulpverleners die bij een jongere tekenen van radicalisering denken te zien, kunnen binnenkort terecht voor advies bij een hulplijn van het ministerie van Sociale Zaken. 'Met deze ondersteuning met kennis en deskundigheid wil het kabinet professionals beter ondersteunen bij het herkennen en signaleren van radicalisering, om vervolgens slagvaardiger te kunnen handelen', aldus een woordvoerder. 'Zij krijgen snel en praktisch advies.'

Charlotte Huisman
Naima Azough, oud-Kamerlid en schrijfster van het rapport Weerbare Jongeren. Beeld anp
Naima Azough, oud-Kamerlid en schrijfster van het rapport Weerbare Jongeren.Beeld anp

Een dergelijke ondersteuning is hard nodig, blijkt uit het rapport Weerbare Jongeren, Weerbare Professionals over het voorkomen van extremisme. Veel mensen die met jongeren werken, maken zich zorgen over 'de toenemende spanning en polarisatie in Nederland en de impact daarvan op 'hun' jongeren', aldus Naima Azough, schrijver van het rapport. 'Professionals maken zich grote zorgen om toenemende vervreemding, toenemend wantrouwen tegenover instituties en autoriteiten, een groeiend wij-zij-denken en mentale segregatie die jongeren vatbaarder maakt voor extreme standpunten en boodschappen.'

Het rapport is maandagmiddag overhandigd aan onderwijsminister Jet Bussemaker en staatssecretaris Martin van Rijn. Zorg dat deze professionals er niet alleen voor staan en laat jongerenwerk, jeugdzorg en politie beter samenwerken, zijn enkele aanbevelingen. Want veel leraren en jongerenwerkers kunnen zich ongesteund en 'professioneel eenzaam' voelen, bijvoorbeeld wanneer zij zich zorgen maken over in hun ogen verontrustend gedrag van een jongere of wanneer ze na een aanslag hierover het gesprek willen aangaan met hun klas.

Het kabinet heeft oud-Kamerlid Naima Azough (GroenLinks) vorig jaar aangesteld als 'speciaal rapporteur' op dit onderwerp. Zij sprak voor dit onderzoek met jongerenwerkers, onderwijsmedewerkers en beleidsmakers in het hele land over sociale spanningen en toenemende polarisatie. Ze vroeg hen hoe zij zouden willen worden ondersteund om extremisme te kunnen voorkomen.

Met name de invloed die de toenemende polarisatie in Nederland heeft op jongeren is groot, zeggen haar gesprekspartners. 'Polarisatie zorgt er mede voor dat jongeren zich kunnen terugtrekken en geen rolmodel meer willen zijn. Ze vinden dat de democratische rechtsstaat er minder voor hen is en ervaren deze zeker niet als wederkerig. Dat heeft niet alleen gevolgen voor hun persoonlijke ontwikkeling en de kansen die ze krijgen en nemen in hun leven. Het kan er ook toe leiden dat jongeren opgroeien tot volwassenen die weinig tot geen maatschappelijke verbondenheid ervaren en zich minder medeverantwoordelijk voelen voor het algemeen welzijn', aldus Azough.

Daarbij worstelen veel professionals met de vraag: wat als ik het mis heb? Ze willen geen fouten maken. Wat gebeurt er zo'n geval? Ook willen leraren en jongerenwerkers graag op de hoogte worden gehouden van wat er met hun melding gebeurt.

Azough adviseert ook dat gemeenten meer moeten investeren in jongerenwerk. De beste voorbeelden van goede samenwerking tussen de verschillende partijen in de strijd tegen radicalisering zijn volgens haar te vinden in gemeenten die het jeugd- en jongerenwerk versterken. Ook pleit zij voor een lokale aanpak van radicalisering in de wijken, waarbij scholen worden betrokken.

Het rapport van Azough biedt verder vooral een overzicht van veel dat al eerder is gemeld over dit onderwerp. De ouders moeten meer worden betrokken, de segregatie neemt toe, sommige groepen trekken zich hierdoor meer terug in eigen kring en jongeren met een migrantenachtergrond hebben vaak het gevoel dat ze worden achtergesteld. Ook door factoren als een onstabiele gezinssituatie, gedragsproblemen of het verlies van een dierbare lopen jongeren extra risico te radicaliseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden