NieuwsWanneer krijgen we weer les?

Docent ROC Nijmegen geschorst na kritisch boek

Een docent van het ROC Nijmegen is geschorst na het publiceren van een kritisch boek. Daarin beschrijft ze hoe haar opleiding overstapt op gepersonaliseerd leren.

Kaya Bouma
ROC Nijmegen. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
ROC Nijmegen.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Bij de onderwijsvorm gepersonaliseerd leren zijn lessen afgeschaft, werken studenten zelfstandig aan hun eigen leerdoelen en zijn docenten ‘leercoach’.

De schorsing van de docent is naar buiten gebracht door Gerjan de Waard, eigenaar van uitgeverij Scriptum waar het boek Wanneer krijgen we weer les? onlangs verscheen. Docent en auteur Paula van Manen wil niet reageren.

‘Niet acceptabel‘

Het ROC Nijmegen laat weten ‘in verband met privacy’ geen uitspraken over individuele medewerkers te doen. Een woordvoerder van de onderwijsinstelling bevestigt wel dat het intranetbericht van de schoolleiding over de kwestie, dat vrijdagmiddag uitlekte via dagblad De Gelderlander, klopt. Daarin schrijft de schoolleiding ‘vrijheid van meningsuiting en kritische, inhoudelijke feedback’ toe te juichen, maar dat de manier waarop de docent kritiek uit in haar boek ‘niet acceptabel is’.

In haar boek beschrijft docent en kinderboekenschrijfster Van Manen de overstap op gepersonaliseerd leren op haar werk. Dit populaire onderwijsconcept wordt overal anders ingevuld, maar de kern is de nadruk op het ‘individuele leerproces’ van de leerling.

Boodschap

Van Manen beschrijft hoe klassikale lessen worden afgeschaft en studenten in plaats daarvan zelfstandig aan hun eigen leerdoelen werken. De Waard: ‘In het boek lees je hoe een klaslokaal een plek wordt waarin iedereen kan doen en laten wat-ie wil. De een zit te gamen, de ander eet een broodje, terwijl een derde probeert te studeren. De boodschap van het boek is dat sommige onderwijsmethodes niet werken bij bepaalde leerlingen.’

‘Deze vorm van openbaarheid zorgt ervoor dat collega’s zich in hun integriteit en privacy voelen aangetast. Er ontstaat angst, het laatste wat we nodig hebben als we een open dialoog willen voeren. Op deze manier frustreert het boek de innovatiekracht van ROC Nijmegen.’ Volgens de woordvoerder van de instelling worden docenten binnen en buiten school aangesproken op het boek.

Privacy

Uitgever De Waard zegt dat Van Manen er ‘alles aan heeft gedaan’ om de privacy van haar collega’s te beschermen. ‘De naam van de school wordt niet genoemd, voor collega’s gebruikte ze een pseudoniem.’

Kamerlid Paul van Meenen (D66) heeft mondelinge vragen aangemeld over de schorsing van de docent. ‘Ik ken de details van deze zaak niet, daarom heb ik om opheldering gevraagd. Maar als een docent een opvatting heeft over onderwijsvernieuwing lijkt me dat geen reden voor disciplinerende maatregelen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden