Docent mag niet bidden in de pauzes en stapt op

Een officiële gebedsruimte hoeft hij niet. Hij heeft genoeg aan de magazijnruimte naast lokaal B07, waar hij Engels doceert. Daar knielt hij één, twee, soms vier keer per dag richting Mekka. Hij doet het in de pauzes, zegt hij, niemand heeft er last van. En toch kwam er gedonder.

Beeld thinkstock

Eind oktober werd Landbrug, die niet met zijn voornaam in de krant wil, door zijn teamleider op het matje geroepen. Hij mocht niet op het Rijswijks Lyceum bidden, zei ze. Leerlingen mochten dat immers ook niet. Toen brak er iets bij hem.

Vorige week vertelde Landbrug zijn acht klassen dat hij na de Kerst niet meer terugkeert. De kinderen begrepen er niets van, zegt hij. Uit protest tegen het beleid van de school scandeerden ze zijn naam op het schoolplein. Ook ouders roerden zich. Ze openden op Facebook de pagina 'Steun de heer Landbrug', die inmiddels ruim 1.600 likes telt.

Het Rijswijks Lyceum, een openbare school, informeerde de ouders per brief. 'De betreffende docent was van mening dat de school zijn geloofsbelijdenis zou moeten faciliteren', schreef directeur Jeroen Bos, 'door bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van een ruimte binnen de school.'

Maar Landbrug heeft nooit om een ruimte gevraagd, zegt hij. Hij wilde alleen toestemming om in de pauzes te bidden op een plek waar niemand hem zag. 'Een lokaal of een schoonmaakhok is voldoende.'

En dat wil directeur Bos dus niet toestaan. 'Wij hebben op school geen bidverbod', zegt hij. 'Ik kan niet verbieden dat iemand zijn ogen sluit en aan God denkt, laat staan dat ik dat zou kunnen controleren. Maar wij bieden geen faciliteiten voor het gebed.'

Zeldzame conflicten

Dergelijke conflicten komen niet veel voor op middelbare scholen, denkt Martin van den Bogaerdt van VOS/ABB, de belangenorganisatie voor openbaar onderwijs. Op enkele hogescholen en universiteiten worden de laatste jaren wel felle discussies gevoerd over het inrichten van gebedsruimten.

De kwestie in Rijswijk doet nog het meest denken aan een conflict bij het Calandlyceum in Amsterdam, zegt Van den Bogaerdt. Daar wilden islamitische leerlingen rond de eeuwwisseling een leeg lokaal gebruiken om te bidden. De school weigerde dat, waarna de zaak bij de Commissie Gelijke Behandeling terechtkwam - het huidige College voor de Rechten van de Mens. De commissie oordeelde dat de school bidden niet mag verbieden, maar ook geen voorzieningen hoeft te treffen die leerlingen in staat stellen hun geloof te uiten.

Landbrug geeft volgende week zijn laatste lessen in Rijswijk. Met pijn in zijn hart neemt hij afscheid van de leerlingen. Binnenkort gaat hij aan de slag bij een christelijke school in de buurt van Utrecht. Daar mag hij wel bidden in de pauze, zegt hij. 'De directeur vond het geen enkel probleem.'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden