Docent heeft helemaal geen huldiging nodig

De verkiezing van de 'leraar van het jaar' is bedoeld als opsteker, maar wordt niet zo ervaren.

De kwaliteit van de docent bepaalt de kwaliteit van het onderwijs, is het nieuwe uitgangspunt van Jet Bussemaker, de minister van Onderwijs. Daarom zijn er 'excellente leraren' nodig, voor onze excellente leerlingen. Prima. De minister gaat eisen stellen aan de docent. Zou de minister, om aan te geven dat ze de docenten voortaan serieus neemt, dan meteen willen stoppen met activiteiten als de verkiezing voor 'leraar van het jaar'?


Met dergelijke doorzichtige feestjes neem je professionals niet serieus. Toch is het op 7 oktober weer zo ver. De 'leraar van het jaar'-verkiezing komt eraan.


Tot voor kort dacht ik dat dit soort dagen georganiseerd werd door en voor de minister van Onderwijs. Marja van Bijsterveldt was altijd op haar best wanneer ze licht slissend prijzen kon uitkeren aan weer een aantal vrolijke docenten die zich het afgelopen jaar hadden onderscheiden. De leraren van het jaar worden vervolgens een jaar lang overal uitgenodigd om vooral te laten zien hoe 'leuk' het is in het onderwijs.


Mijn hoop was dat we met het vertrek van de minister ook af waren van deze CDA-gezelligheid. Tot mijn schrik ontdek ik echter dat het niet de minister is die deze feestjes organiseert. Ze betaalt er wel voor natuurlijk, maar de organisatie is in handen van een club die zegt 'van, voor en door leraren' te bestaan. Wie weet welke club dit is, verdient duizend punten.


Het antwoord op de quizvraag is de Onderwijs Coöperatie. In deze club - die niemand kent - werken allerlei onderwijsorganisaties samen met het ministerie aan de beroepskwaliteit van docenten. Volgens de coöperatie dient de leraar van het jaar-verkiezing en de dag van de leraar om het imago van de leerkracht te verbeteren. De coöperatie doet nog andere 'zinvolle' dingen zoals het bijhouden van een docentenregister waar niemand aan wil, maar die toch verplicht wordt, maar daar hebben we het een andere keer wel over. Met initiatieven als de leraar van het jaar, kan deze cooperatie het docentenvak moeilijk een slechtere dienst bewijzen.


Er bestaan heel veel malle verkiezingen van het jaar. De bakker, de fietsenmaker, de slager, de groenteboer, de kapper, de supermarkt en ga zo maar door. Ze kunnen allemaal gekozen worden tot de beste van het jaar in hun vak. Het commerciële belang is duidelijk. De winnaar van het jaar krijgt een bos bloemen en hangt een bordje op in zijn winkel. Hierdoor zouden er meer klanten kunnen komen. De branche krijgt weer wat aandacht en trekt omzet. De verkiezing doet weinig kwaad. Hoogstens worden de klanten misleidt.


Bij de verkiezing van de leraar van het jaar ligt het anders. De bekroonde docenten worden ergens uit het land weggeplukt. Ze draven een jaar lang op in allerlei gremia, daarna verdwijnen ze, vergelijkbaar met Voice of Holland-talenten, weer in de vergetelheid. Om opgevolgd te worden door even inwisselbare kandidaten.


Het onderwijs blijft verweesd achter. Docenten hebben dit soort dagen namelijk niet nodig. Net zoals artsen, advocaten, architecten, rechters, politieagenten, treinmachinisten, ambulancebroeders, rechters en ga zo maar door, ook geen malle verkiezingen nodig hebben. Voor de klas staan is een mooi en een belangrijk vak. Dat weten we allemaal. Als de 'dag van de leraar' iets doet, dan is het juist het uithollen van het vak in een televisieformat waarin vermaak centraal staat.


Wanneer het gaat om waardering voor de docent, dan komt deze uit een andere hoek. De leerlingen, de ouders en de school zijn de bronnen van schouderklopjes. Als het goed is - maar dat is het vaak niet - ziet een goede docent de waardering voor zijn werk ook terug op zijn loonstrook. De leraar van het jaar-verkiezing, voegt hier behalve voor de winnaar en de genomineerden, niets aan toe. Sterker, een dergelijke verkiezing kan de onvrede bij de achterblijvers versterken. Wel geld voor een duur feestje, maar geen geld voor kleinere klassen.


De huidige minister, Jet Bussemaker, hoeft blijkens het onderwijsakkoord niet veel te bezuinigen in vergelijking met haar collega's, maar ze heeft het financieel moeilijk genoeg. Neem docenten serieus en trek een streep door dit feestje op 7 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden