Docent geeft leven voor studenten

Liviu Librescu moest heldendaad met de dood bekopen...

Van onze correspondent Alex Burghoorn

In e-mails hebben studenten van de 76-jarige Israëlische docent lucht- en ruimtevaarttechniek Liviu Librescu verteld hoe hij hun leven heeft gered. De strekking, samengevat door zijn zoon Joe, die in de buurt van Tel Aviv woont: ‘Mijn vader heeft met zijn lichaam de deur gebarricadeerd en studenten gevraagd te vluchten. Ze openden ramen en sprongen naar buiten.’ Sommige studenten braken daarbij een been, maar ze leefden nog, allemaal. Liviu Librescu niet – hij is dood.

Librescu overleefde in zijn geboorteland Roemenië de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en hij ontsnapte later aan de greep van de communisten na tussenkomst van de Israëlische premier Menachim Begin. Maar op de Israëlische herdenkingsdag van de holocaust trof de moordenaar van Virginia Tech hem fataal met een schot.

Zijn tienerjaren bracht Librescu deels door in een Roemeens werkkamp en in het getto van Focsani. ‘We waren Joden tussen de Duitsers en de anti-semitische Roemenen’, zei zijn vrouw Marlena voor de Israëlische televisie. Na de oorlog maakte Librescu carrière bij het Roemeense ruimtevaartagentschap, tot hij weigerde trouw te zweren aan het communistische regime. Na een verzoek naar Israël te mogen verhuizen ontsloeg de staat hem – in 1978 vertrok hij alsnog. In 1985 bracht Librescu een sabbatsjaar door aan Virginia Tech, en hij gaf er tot maandag nog college. ‘Zijn werk was zijn leven’, aldus zoon Joe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden