DNB trekt vergunningen in van trustkantoren uit Panama Papers
De Nederlandsche Bank (DNB) zet de strijd voort tegen Nederlandse trustkantoren die in de Panama Papers voorkomen. Vier kantoren zijn hun vergunning kwijt. Dat blijkt uit het trustkantorenregister van DNB.
In januari meldde de toezichthouder al dat het aangifte heeft gedaan tegen een aantal trustkantoren die niet zelden worden gebruikt voor belastingfraude of het verstoppen van crimineel geld. De aangiftes zijn door het OM meegenomen in een onderzoek naar verdachte transacties. 'Het overgrote deel van de bevindingen uit onze onderzoeken is gewoon best zorgelijk. En daar zitten hele ernstige tekortkomingen bij', zei directeur integriteit van DNB, Willemieke van Gorkum, in een interview met FD en Trouw naar aanleiding van de aangifte tegen de kantoren. Of het om dezelfde kantoren gaat als waar nu de vergunningen van zijn ingetrokken, is onduidelijk.
'Panama Papers'
De boekhouding van het Panamese advieskantoor Mossack Fonseca, in april vorig jaar gepubliceerd door een internationaal consortium van journalisten, vormde de aanleiding voor de aangiftes. De openbaarmakking van deze 'Panama Papers' leidde wereldwijd tot strafrechtelijke onderzoeken en politieke schandalen. De administratie onthulde de verborgen belangen van onder andere politici, dictators en criminelen.
Een van de kantoren waarvan de vergunning sinds eind februari is ingetrokken, is het Amsterdamse kantoor Infintax. Deze firma was sinds 2014 de Nederlandse partner van Mossack Fonseca. Het verzorgde tientallen financiële vluchtroutes voor vermogende Zuid-Amerikanen. Infintax werd geleid door Guus Poelen en Michael van Beest, die eerder belastingadvies gaven bij accountantskantoor PwC. Naar aanleiding van de onthullingen werden Poelen en Van Beest geroyeerd door de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.
Uit het DNB-register blijkt dat ook Alea Management zijn vergunning kwijt is. Ook dat bedrijf werkte ooit samen met Mosack Fonseca. Daarnaast is het betrokken bij betalingen aan verdachten van het FIFA-corruptieschandaal.
De andere twee kantoren die hun deuren sinds eind februari moesten sluiten zijn Pelican Trust en Sovereign Trust. Het laatste bedrijf is inmiddels opgeheven.
De kantoren kunnen nog in beroep gaan tegen het besluit van de toezichthouder. Of ze dit doen is onduidelijk. Geen van de vier bedrijven was zaterdag bereikbaar voor commentaar.