DNB: tekort volgend jaar naar 3,9 procent

Het begrotingstekort loopt volgend jaar op tot 3,9 procent. Ook in 2015 blijft het tekort met 3,4 procent ruim boven de EU-norm van 3 procent. Dat voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn nieuwste halfjaarlijkse economische rapportage.

Klaas Knot, de president van de Nederlandse Bank (DNB),Beeld anp

Het tekort stijgt niet alleen als gevolg van de slechte economische ontwikkelingen, maar ook doordat de overheid structureel meer geld uitgeeft dan er binnenkomt. Daardoor is de Europese limiet op het begrotingstekort 'buiten beeld' geraakt, aldus DNB-directeur Job Swank in een toelichting. Om volgend jaar toch aan de EU-norm te voldoen, moet het kabinet tussen de 6 en 8 miljard aan extra bezuinigingen en lastenverzwaringen doorvoeren. De Europese Commissie adviseerde Nederland twee weken geleden om volgend jaar 6 miljard extra te bezuinigen.

Het is de vierde keer in twee jaar tijd dat DNB de groeiraming naar beneden bijstelt. In december vorig jaar voorspelde de centrale bank voor 2013 een economische krimp van 0,6 procent, nu is dat bijgesteld naar 0,8 procent.

Slecht nieuws
De prognose is slecht nieuws voor het kabinet, dat eind februari op basis van ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) rekende met een begrotingstekort van 3,4 miljard. Het CPB komt vrijdag weer met nieuwe cijfers. In augustus zal op basis van de meest recente CPB-voorspellingen een besluit worden genomen over extra bezuinigingen en lastenverzwaringen.

Minister Dijsselbloem van Financiën voert momenteel gesprekken met oppositiepartijen over de mogelijke besparingen. In een reactie zegt hij dan ook: 'We nemen er kennis van. Het kabinet neemt besluiten naar aanleiding van de cijfers die het CPB in augustus presenteert.'

DNB waarschuwde maandag in een toelichting voor extra lastenverzwaringen. Die zijn weliswaar de snelste manier om het overheidssaldo te verbeteren, maar raken direct de burger in zijn portemonnee. En die heeft het de afgelopen jaren al ongekend hard voor de kiezen gehad. Onder invloed van de recessie en oplopende werkloosheid daalt de koopkracht dit jaar met 3,8 procent, na een afname met 3 procent in 2012. DNB merkt op dat huishoudens opvallend veel 'ontsparen' om hun bestedingen op peil te houden.

Geen structureel herstel
In 2014 verwacht DNB wel weer een economisch herstel van 0,5 procent. In 2015 trekt de groei volgens DNB verder aan tot 1,1 procent, vooral door de aantrekkende wereldhandel. Maar 'van een stevig conjunctureel herstel is voorlopig geen sprake', schrijft DNB. Dat komt mede doordat huishoudens, banken, pensioenfondsen en de overheid moeten bezuinigen om hun verslechterde financiële balansen te repareren. Daardoor heeft de economie moeite om uit de laagconjunctuur te komen.

DNB verwacht dat de werkloosheid voorlopig nog blijft stijgen. De piek wordt naar verwachting halverwege volgend jaar bereikt. Dan zit 7,2 procent van de beroepsbevolking zonder werk, volgens de ramingen van DNB. Nu is dat volgens de rekenmethode van de VN-arbeidsorganisatie ILO 6,5 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden