Update

DNB: tekort volgend jaar boven Europese norm

De Nederlandse economie krimpt volgend jaar met 0,6 procent. De werkloosheid loopt daarbij sterk op, terwijl het overheidstekort zowel in 2013 als in 2014 niet aan de Europese begrotingsregels voldoet. Dat voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB).

Het Amsterdamse filiaal van de Bijenkorf. De consumptie blijft volgend jaar dalen.Beeld anp

Volgens DNB zijn alle stimulansen voor de economie weggevallen. De consumptie en investeringen blijven dalen, net als de uitgaven van de overheid. Door de grote economische problemen in de eurozone neemt de export daarnaast nauwelijks toe.

Dit jaar wordt de economie volgens de centrale bank 1 procent kleiner. De ramingen van DNB zijn somberder dan die van het Centraal Planbureau (CPB), dat vooralsnog uitgaat van een krimp van 0,5 procent in 2012 en een groei van 0,75 procent in 2013. Het kabinet gaat bij het vaststellen van de begroting overigens uit van de cijfers van het CPB, dat volgende week met nieuwe voorspellingen komt. Dit najaar raamde het CPB het tekort in 2013 op 2,6 procent.

Het ministerie van Financiën noemt de vooruitzichten 'zorgelijk', maar ziet 'geen reden om af te wijken van de afgesproken begrotingssystematiek'. Het ministerie onderstreept dat het kabinet zich baseert op de ramingen van het CPB. Het belangrijkste besluit valt in het voorjaar, wanneer het CPB haar voorjaarsraming publiceert.

Werkloosheid loopt op
DNB verwacht dat de werkloosheid volgend jaar oploopt tot 6,2 procent van de beroepsbevolking, tegen 5,2 procent dit jaar. In 2014 klimt de werkloosheid waarschijnlijk verder, tot 6,7 procent. 'Dat zijn percentages die we lange tijd niet hebben gezien', stelde DNB-directeur Job Swank. 'De werkloosheid reageert met vertraging op de economie. Zelfs bij een opleving blijft de werkloosheid nog een tijd lang hoog.'

Het overheidstekort komt volgens de voorspellingen in 2013 en 2014 uit op 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee blijft het gat op de begroting groter dan het maximum van 3 procent dat Europa voorschrijft. Nieuwe bezuinigingen zijn daarom onvermijdelijk, denkt Swank. 'Men moet alles op alles zetten om het tekort in 2014 onder de 3 procent te krijgen.'

Als de internationale handel aantrekt, kan er in de loop van volgend jaar een matig herstel ontstaan. Daardoor kan de economie in 2014 met 1 procent groeien, denkt DNB. De Nederlandse economie zou daarmee aan het einde van dat jaar nog altijd kleiner zijn dan voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden