DNB sluit bankroet Griekenland niet uit

De Nederlandsche Bank (DNB) houdt er serieus rekening mee dat Griekenland zijn schulden niet meer kan betalen. 'Het is een van de scenario's. Ik zeg niet dat Griekenland niet failliet kan gaan', zegt president Klaas Knot in een interview dat morgen in Het Financieele Dagblad (FD) verschijnt.

ANP/Redactie
Minister van Financien Jan Kees de Jager (R) en president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. © ANP Beeld
Minister van Financien Jan Kees de Jager (R) en president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. © ANP

De krant, waarin vandaag al uitspraken van Knot zijn gepubliceerd, stelt dat het hoogst ongebruikelijk is dat een centrale bankier die tevens bestuurslid is van de Europese Centrale Bank (ECB), zo duidelijk de mogelijkheid van een Grieks faillissement openhoudt.

De officiële lijn van Europese beleidsmakers is tot nu toe dat een faillissement niet aan de orde is.

Knot: 'Ik ben er lang van overtuigd geweest dat een faillissement niet nodig is. Het nieuws uit Athene is echter soms niet bemoedigend. Alle inspanningen zijn erop gericht dit te voorkomen, maar ik ben nu minder stellig in het uitsluiten van een faillissement dan ik een paar maanden geleden was'.

Hij vraagt zich af of de Grieken de ernst van de situatie wel inzien. Dat het land nog steeds geen geloofwaardig herstelplan heeft laten zien, is volgens hem geen bewuste strategie. 'Het lijkt geen onwil, maar er is twijfel over de kwaliteit van de overheid en of politici genoeg grip hebben op het land'.

Maar uiteindelijk hangt het van de Grieken zelf af of een faillissement uitblijft, benadrukt Knot. Afgevaardigden van het Internationaal Monetair Fonds, de ECB en de Europese Commissie kijken of het land voldoende maatregelen neemt om de begroting in het gareel te krijgen. 'Het gaat spannend worden. Zij moeten tot een positieve conclusie kunnen komen dat de Grieken doen wat ze hebben beloofd'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden