DNB schrikt van hoge bonus

Zakenbankiers leverden nauwelijks bonus in...

Van onze verslaggevers Pieter Klok en Xander van Uffelen

Amsterdam De Nederlandsche Bank (DNB) is geschrokken van de hoge beloningen die in 2008 aan zakenbankiers van Nederlandse instellingen is uitbetaald. Voor deze grootverdieners zijn ook na het uitbreken van de crisis de beloningen nauwelijks gedaald, terwijl ook bij ondermaatse prestatie nog vaak extra’s zijn uitgekeerd.

Toezichthouder DNB is opmerkelijk kritisch op deze bevindingen. Volgens DNB worden de risico’s van beloningssystemen ‘niet voldoende beheerst’, staat in het vrijdagavond gepubliceerde rapport. De toezichthouder noemt het ‘opvallend’ dat banken naar eigen zeggen zelf wel tevreden zijn over de beloningen. Aan deze ‘discrepantie’ tussen de bevindingen uit het rapport en de opvattingen van banken moet snel een einde komen, stelt DNB.

Vooral zakenbankiers met hoge bonussen hebben nauwelijks last gehad van de crisis. Hun inkomens daalden het minst, omdat de banken bij wanprestatie hun ‘discretionaire bevoegdheid’ gebruikten toch loon uit te keren. De variabele bonussen voor bankiers met een totaal inkomen van 1,5 miljoen euro, daalden vorig jaar slechts van 355 procent naar 311 procent van het vaste loon.

De hoge bonussen van zakenbankiers worden alom gezien als één van de oorzaken van de kredietcrisis. Doordat bankiers hun bonus nastreefden, namen ze te grote risico’s. In Nederland zijn deze risico’s nog steeds niet verdwenen, constateert DNB.

De Nederlandse banken hebben recent een beloningscode gelanceerd in een poging de problemen aan te pakken. De code bevat echter geen plafond voor zakenbankiers, terwijl deze groep juist de grootste problemen veroorzaakt.

Tijdens de top van de G20 in het Amerikaanse Pittsburgh eind deze week zullen de regeringsleiders trachten de bonussen te temperen. De Amerikaanse president Obama wil de ‘vette’ bonussen aanpakken, kondigde hij afgelopen weekeinde aan. Maar ondanks dergelijke felle bewoordingen van politici lijkt een hard plafond voor bonussen onhaalbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden