NieuwsECB

DNB-president Knot neemt ongebruikelijk hard en openlijk afstand van Draghi

Met een hoogst ongebruikelijk gebaar heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank vrijdag openlijk afstand genomen van het beleid van de Europese Centrale Bank. 

Klaas Knot.Beeld ANP

De ECB verlaagde donderdag de rente, maar het meest ontstemd toont Knot zich over een andere maatregel. Vanaf november gaat ‘Frankfurt’, bovenop de schuldenberg van ruim 2,5 biljoen euro die zij al heeft opgekocht, maandelijks opnieuw voor 20 miljard aan obligaties van overheden en multinationals aanschaffen.

‘Dit brede pakket aan maatregelen, en met name het opnieuw opstarten van het aankoopprogramma van obligaties staat in geen verhouding tot de huidige economische omstandigheden’, stelt Knot in een persbericht. De hoogste centrale bankier van Nederland vreest dat het goedkope geld financiële zeepbellen creëert, bijvoorbeeld op de huizenmarkt. Tegelijkertijd plaats hij vraagtekens bij de effectiviteit van de ECB-plannen. De werkloosheid in de eurozone is laag en bedrijven en huishoudens kunnen nu al zeer voordelig lenen.

Draghi’s ‘bazooka’

Het goedkope geldbeleid wordt al langer gehekeld door Noord-Europese politici, spaarders en gepensioneerden. Die laatsten vrezen voor kortingen op hun oudedagsvoorziening. Ook Knot heeft veelvuldig zijn zorgen geuit over de koers van de ECB. Maar het gebeurt zelden dat een centrale bankier zo kort op een vergadering zulke forse kritiek uit. Het is opnieuw een aanwijzing dat de ‘bazooka’ die ECB-president Mario Draghi deze week presenteerde op grote interne weerstand stuit.

Tijdens de cruciale vergadering donderdag in Frankfurt toonden niet alleen de gebruikelijke ‘haviken’ – de term voor landen als Duitsland en Nederland die geen fan zijn van lage rentes – zich sceptisch. Ook de twee vertegenwoordigers van Frankrijk waren naar verluidt tegen. Daaronder ook ECB-bestuurslid Benoît Coeuré, die jarenlang dienstdeed als trouwe rechterhand van Draghi.

Sterkste broeders

Tijdens zijn persconferentie na afloop hield Draghi vol dat de nieuwe ronde goedkoop geld de steun heeft van ‘een zeer brede meerderheid’ binnen de ECB. Formeel klopt dat. Maar het feit dat van de negentien eurolanden nu uitgerekend de sterkste broeders dwarsliggen, moet ook Draghi zorgen baren. Samen zijn Duitsland, Frankrijk en Nederland goed voor meer dan de helft van het bbp van de eurozone.

Wat betekent de lage rente en het ECB-beleid voor u?

Nieuws: nog één keer doet Mario Draghi vriend en vijand versteld staan door de geldkraan wijdopen te draaien.

Verwarde economen, nieuwe kloven en een schatrijke overheid: dit is wat al dat gratis geld doet met onze wereld.

Moet ik straks betalen om geld opzij te mogen zetten bij mijn bank? 10 vragen over negatieve spaarrentes. Ook handig: 5 alternatieven voor sparen.

DNB-president Klaas Knot in een eerder interview over het waarom van de lage rente, de pensioenen en de lonen: ‘Er zijn risico’s aan de horizon.’ 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden