DNB negeerde coderekeningen

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft jarenlang niet gecontroleerd of regels voor het gebruik van coderekeningen door beursbank Kas-Associatie correct werden toegepast....

Van onze verslaggevers Jan Meeus Joost Ramaer

Uit deze week vrijgegeven stukken van de zaak blijkt dat Kas-Associatie de wettelijk vastgelegde identificatieplicht jarenlang heeft overtreden. DNB meldde in juli 1999 aan justitie dat Kas-Ass 'nog steeds diensten aan niet geïdentificeerde personen leverde'. DNB trekt die conclusie naar aanleiding van een onderzoek dat is begonnen na de aanvang van het geruchtmakende beursfraude-onderzoek in oktober 1997, zo blijkt uit vertrouwelijke verslagen van gesprekken tussen DNB en justitie. Het gaat om rekeningen van ESC Effecten, die bij het verdachte commissionairsbedrijf Leemhuis en Van Loon werden aangehouden door hoofdverdachte Dirk de G.

Hoofdcontroleur H. te Beest van de Amsterdamse beurs heeft op 18 september 2000 verklaard dat er 'over ESC is gesproken met De Nederlandsche Bank en de Stichting Toezicht Effectenverkeer'. Volgens Te Beest, die begin 1997 bij de beurs is vertrokken, had ESC 'onze bijzondere aandacht omdat de ESC-rekeningen een zeer bijzondere vorm van coderekeningen waren'.

Justitie verdenkt de hoofdverdachten Dirk de G., Adri S. en Han V. van het faciliteren van belastingfraude door een systeem van coderekeningen. Een deel van die rekeningen werd aangehouden bij Kas-Associatie. Deze in effectentransacties gespecialiseerde bank werd in eerste instantie ook verdacht van betrokkenheid.

De bank zou valsheid in geschrifte hebben gepleegd. Uit een intern document van Kas-Ass blijkt dat de bank zich al in 1992 afvroeg of de coderekeningen 'niet de schijn van fiscale constructies' oproepen, waarvoor de Kas-Ass mogelijk verantwoordelijk kon worden gehouden.

Ondanks deze aanwijzingen en een verhoor van een van de directeuren van Kas-Ass als verdachte, verklaarde officier van justitie H. de Graaff in maart 1998 dat de bank niet zou worden vervolgd.

De nu vrijgegeven gespreksverslagen van DNB voeden de stelling dat Kas-Ass de wet heeft overtreden. Voor de verdediging van de verdachten bieden de DNB-stukken goede aanknopingspunten. De advocaten van de hoofdverdachten hebben al verklaard dat justitie met twee maten meet.

DNB was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden