DNB neemt afscheid van haar retraite
AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank zet haar retraite op de Veluwe te koop. Op een speciale website biedt makelaar DTZ geïnteresseerden een kijkje op landgoed de Pauwenhof: 'schitterend verscholen gelegen op de Noord-West Veluwe'. Het is plek waar medewerkers van DNB decennialang in alle rust vergaderden, een baantje trokken en een balletje sloegen.
De website leidt de bezoekers over de strak gemaaide gazons, het restaurant en de binnenplaats. We werpen een blik in een van de 36 slaapkamers, een van de twee vergaderzalen en het zwembad. In een knus barretje kijkt een opgezette zwijnekop de gasten vanaf de muur glazig aan.
DNB kocht de Pauwenhof zes jaar na de oorlog. Het was een plaats waar het personeel zich kon terugtrekken voor vergaderingen of cursussen. Daarnaast konden medewerkers, ook van buitenlandse centrale banken, er tegen een schappelijk tarief een paar dagen doorbrengen.
'Het schijnt er heel gezellig geweest te zijn', zegt Gretta Duisenberg, weduwe van oud-president Wim Duisenberg. Zelf is ze er nooit geweest. 'Wij hadden ons eigen huis in Frankrijk, het was meer voor de chauffeurs en de jongens van de garage.'
Een eigen buiten is geen luxe die alleen aan medewerkers van DNB was voorbehouden. Bijna alle grote Nederlandse ondernemingen hadden een oud landgoed. Het bekendst is Duin en Kruidberg in Santpoort, de plek waar de top van ABN Amro zich standaard terugtrok voor belangrijke vergaderingen, decor ook van enkele cruciale scènes in overnamethriller De Prooi.
KPN en voorloper PTT had tot 2011 landgoed Voorlinden in Wassenaar. Philips-medewerkers werden op cursus gestuurd op landgoed Groenendael bij Hilvarenbeek. Het personeel van Gist Brocades had aan de Agnetavijver in Delft De Lindenhof.
Heineken trainde medewerkers in kasteel De Hooge Vuursche, bij Baarn. Freddy Heineken liet een vleugel van de vesting ombouwen tot 'save house', waar hij zich kogelvrij kon terugtrekken wanneer ontvoerders het weer op hem gemunt zouden hebben.
En er is Te Werve, een herenhuis bij Rijswijk, dat 77 jaar fungeerde als clubhuis voor onder meer de vis-, voetbal- en bridgeclub van Shell, en de zeilvereniging. In 1999 ging Shell er weg.
Op Duin en Kruidberg na, hebben alle bedrijven hun landgoed inmiddels verkocht. Vaak aan horeca-ondernemers die het nu als conferentiecentrum en trouwlocatie uitbaten. Ook DNB meent dat een eigen landgoed 'niet meer van deze tijd' is. 'De afgelopen jaren is nog wel gekeken of het rendabel was te exploiteren, onder meer door het te verhuren, maar al met al kostte het toch te veel geld', licht een woordvoerder toe.
Vorig jaar heeft DNB een horecavergunning aangevraagd, zodat de hoogste bieder er met een 'hotel- of zorgconcept' aan de gang kan. Maar ook iemand die 'een authentiek landhuis' zoekt, is welkom, suggereert de makelaar.
undefined