DNB: Nederland waarschijnlijk uit de recessie

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal waarschijnlijk uit de recessie geklommen. Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maandag gezegd. 'Het duurt alleen nog anderhalve maand voor we de cijfers hebben om het bewijs te leveren', zei hij.

Knot is 'redelijk positief' over de Nederlandse economie. 'Ik denk dat heel veel seinen op groen staan', zei hij. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt medio november met economische cijfers over het derde kwartaal. 'Het kan bijna niet anders dan dat die cijfers positief zullen zijn', aldus Knot.

Relevante exportlanden
Zoals bijna altijd komt het economisch herstel vanuit de export. Knot wees erop dat de voor Nederland relevante exportlanden al in het tweede kwartaal een lichte economische groei vertoonden. Ook de wereldhandel trekt aan.

Een ander positief punt is dat in ieder geval in sommige regio's een einde lijkt te komen aan de daling van de huizenprijzen. 'Het is niet in het hele land gelijk, en erg robuust is het allemaal nog niet, maar de eerste indicatie is dat de markt aan het uitbodemen is', zei Knot.

De grootste bedreiging voor het economisch herstel is volgens Knot de politieke situatie. 'Het zal toch niet zo zijn dat we het economisch herstel waar we acht kwartalen naar gesmacht hebben, in de waagschaal gaan stellen door politiek onvermogen om datgene te doen wat nodig is om de overheidsfinanciën beheersbaar te houden', zei hij.

Overheidsfinanciën
Het kabinet praat momenteel met de oppositie over plannen om 6 miljard euro extra te bezuinigen. Premier Mark Rutte wil de 'voorzichtig optimistische signalen' niet overdrijven, zei hij maandagmiddag. 'Het is nog heel vers, nog heel pril. Er moet nog heel veel gebeuren', aldus de minister-president, verwijzend naar de zich voorzichtig herstellende export en woningmarkt.

Een opmerking van Knot dat politiek belangrijk is, onderschrijft de premier. 'We moeten ervoor zorgen dat we goede maatregelen nemen. Daar zijn we mee bezig. De begroting voor volgend jaar is gemaakt en er zijn gesprekken met andere partijen.'

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) noemt de positieve geluiden van DNB heel mooi. Hij wil zich niet rijk rekenen en benadrukt dat het nog altijd om een verwachting gaat. Het kabinet gaat verder met de plannen, bijvoorbeeld om jonge mensen aan het werk te krijgen. 'Het is zaak dat de politiek de koers vasthoudt. Daar werken wij hard aan.' Hij voegt eraan toe: 'Deze DNB-cijfers zijn mooi, maar pas als de werkloosheid daalt, staat hier een blij man'.

Werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW toonde zich maandag niet verrast door de woorden van Knot. Volgens hem wezen eerdere cijfers al op herstel. 'Maar ik merk het ook en ik voel het onder onze leden. Ik heb het gevoel dat we de goede kant op gaan.'

Klaas Knot Beeld anp
Klaas KnotBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden