DNB: minder fondsen verlagen pensioen

Dit jaar zullen 29 pensioenfondsen de pensioenen verlagen. Dat aantal is iets lager dan de 38 pensioenkortingen die De Nederlandsche Bank (DNB) in januari voorzag. Ook de hoogte van de kortingen is gemiddeld lager dan verwacht.

AMSTERDAM - De definitief geworden pensioenverlagingen treffen ongeveer 300 duizend werkenden en 200 duizend gepensioneerden. De circa 600 duizend werkenden die in het verleden pensioen bij de getroffen fondsen hebben opgebouwd, leveren ook iets in.


Uit het overzicht dat de Pensioenfederatie maandag op haar website publiceerde, blijkt dat het pensioenfonds Royal Leerdam de hoogste korting doorvoert. De werknemers en gepensioneerden van de Zuid-Hollandse kristalfabriek verliezen 7 procent van hun pensioen(opbouw). Andere grote slachtoffers zijn de pensioenfondsen van de Jaarbeurs, de zelfstandige apothekers en supermarktketen C1000. Zij verlagen de pensioenen met 4,6 tot 4,7 procent.


De meeste van de negen fondsen die op het laatste moment toch niet hoeven te korten, danken dat aan bijstortingen door het moederbedrijf, schrijft DNB. Dit zijn waarschijnlijk allemaal ondernemingspensioenfondsen, want bij bedrijfstakfondsen komen zulke bijstortingen niet voor.


Enkele fondsen hebben geprobeerd onder een pensioenverlaging uit te komen door bij DNB een ontheffing aan te vragen. Onder die fondsen zijn in elk geval het fonds voor Metaal en Techniek (PMT) en het pensioenfonds van pensioenbeheerder MN. De toezichthouder heeft deze ontheffingen geweigerd. Alleen het verzoek van PMT, een van de grootste Nederlandse pensioenfondsen, heeft DNB nog in beraad. PMT heeft als argument tegen de (kleine) verlaging aangevoerd dat het doorvoeren daarvan meer zou kosten dan het oplevert. DNB onderzoekt of dit zo is.


De gemiddelde pensioenverlaging die de 29 kortingsfondsen doorvoeren bedraagt 1,3 procent. Ook dit is lager dan voorzien. Een DNB-woordvoerder schrijft dit hoofdzakelijk toe aan de sterke stijging van de aandelenkoersen in 2013.


Sommige fondsen kunnen dit jaar voor het eerst in jaren de pensioenen weer verhogen. Het gaat grotendeels om gedeeltelijke indexatie. Uitzonderingen zijn de pensioenfondsen voor de huisartsen, de medisch specialisten en de fysiotherapeuten. Deze fondsen verhogen de pensioenen met 3 procent of meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden