DNB: miljarden extra bezuinigen

Onder druk van de snel verslechterende economische vooruitzichten maakt het kabinet zich op voor nieuwe ingrijpende bezuinigingen. De Nederlandsche Bank voorspelde vrijdag dat het kabinet minimaal 5 miljard euro extra moet bezuinigen om te voorkomen dat het begrotingstekort in 2013 te ver oploopt.

AMSTERDAM/DEN HAAG - Vicepremier Maxime Verhagen sluit voor het eerst geen enkele maatregel meer uit: 'Iedere partij heeft heilige huisjes. Maar ook daarvan lekt de dakkapel wel eens. Dan zul je maatregelen moeten nemen.'


Verhagen zei dit na afloop van de ministerraad toen hem werd gevraagd of ook de hypotheekrenteaftrek een bezuinigingsoptie is. VVD, CDA en PVV beloofden in de verkiezingscampagne dat de aftrek heilig is.


Verhagen hield zich dit keer op de vlakte. 'We komen er niet als we elkaar onze verkiezingsprogramma's blijven voorlezen.' En: 'Partijen moeten de bereidheid hebben over alle noodzakelijke maatregelen na te denken.'


Het kabinet bereidt zich voor op slecht nieuws van het Centraal Planbureau, dat volgende week met een nieuwe prognose komt. Op het Binnenhof circuleren al scenario's dat er zeker 10 miljard euro bezuinigd moet worden bovenop de 18 miljard uit het regeer- en gedoogakkoord.


'Twee kwartalen krimp'

De Nederlandsche Bank kwam vrijdag al met een nieuwe raming. De economische vooruitzichten voor de komende twee jaar zijn volgens DNB zo slecht, dat het kabinet niet aan nieuwe miljardeningrepen ontkomt.


DNB meent dat Nederland opnieuw in recessie is. De economen van de centrale bank voorspellen dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal met 0,4 procent krimpt. In het derde kwartaal kromp de economie met 0,3 procent. Twee kwartalen krimp achter elkaar is een recessie.


Ook over de nabije toekomst is De Nederlandsche Bank nu veel somberder dan een half jaar geleden. 2012 wordt een jaar van stagnatie, met slechts 0,2 procent groei. Job Swank, de nieuwe directeur monetaire zaken, sluit niet uit dat deze inschatting nog te optimistisch is. 'Als je diep in mijn hart kijkt, denk ik dat het scenario eerder negatiever dan positiever zal uitvallen.'


DNB voorziet oplopende werkloosheid (naar 5,9 procent in 2013), verder dalende huizenprijzen (met 3 procent in 2012) en lagere groei van de wereldhandel en teruglopende binnenlandse bestedingen.


Nederlandse consumenten geven steeds minder uit omdat hun koopkracht daalt en ze in reactie op de onzekere tijden meer zijn gaan sparen.


'Seinen op donker-oranje'

Verhagen wilde gisteren niet ingaan op de inschatting van DNB dat er voor 2013 zeker 5 miljard euro aan extra maatregelen nodig zijn. 'De seinen staan op donker-oranje. Het wordt zwaar weer. Maar ik waag me niet aan verdere voorspellingen.'


De noodzaak tot nieuwe bezuinigingen zet de verhoudingen in de gedoogcoalitie onder druk. Met name PVV-leider Wilders loste de afgelopen weken al wat schoten voor de boeg om CDA en VVD te waarschuwen dat hij zo zijn eigen wensenlijstje heeft. Hij wil pas over andere hervormingen praten als eerst 4 miljard euro wordt bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking, zodat van dat budget vrijwel niets overblijft. Voor het CDA is dat onaanvaardbaar.


CDA-staatssecretaris Bleker van Economische Zaken stelde eerder dat het CDA daar 'nooit niet' aan zal meewerken. 'Als er ergens een streep getrokken wordt, dan zou het wel eens op zo'n punt kunnen zijn.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden