DNB: kabinet moet volgend jaar snel beginnen met bezuinigen

Een nieuw Nederlands kabinet moet volgend jaar meteen een kleine 9 miljard euro bezuinigen. Als niet tijdig wordt gesneden in de overheidsuitgave bestaat het risico dat de rente waartegen Nederland leent, flink oploopt.

Van onze verslaggever Frank van Alphen

Hiervoor waarschuwde Lex Hoogduin, directielid van de De Nederlandsche Bank (DNB), vrijdag bij de presentatie van de jongste groeiramingen.

De visie van DNB is in lijn met de plannen van de VVD die ook snel wil beginnen met korten. Linkse partijen vrezen echter dat te voortvarend snijden het prille economische herstel in de kiem zal smoren.

Afstel

Volgens de DNB-directeur heeft het op zijn beloop laten van de overheidsfinanciën drie kwalijke gevolgen. Ten eerste is uitstel geen afstel. ‘De omvang van het tekort wordt alleen maar groter’, aldus Hoogduin.

Ten tweede kan het vertrouwen van de financiële markten in Nederland worden aangetast als de regering niet ingrijpt. ‘Dat heeft tot gevolg dat de rente die Nederland moet betalen, stijgt’, waarschuwt Hoogduin.

Het derde nadeel is dat het langer duurt voor de overheid de weggeslagen buffers weer heeft aangevuld. ‘Dat maakt een land kwetsbaar omdat het geen klappen kan opvangen’, aldus Hoogduin.

De Nederlandsche Bank (ANP) Beeld
De Nederlandsche Bank (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden