DNB: het gaat echt de goede kant op met de economie

Ook de Nederlandsche Bank (DNB) ziet een structureel herstel van de economie. Dit jaar is de groei nog zwak, maar het onderliggende beeld wijst op duidelijke verbetering. Het kabinet moet echter blijven streven naar een kleiner begrotingstekort en een lagere staatsschuld, zegt DNB.

'Het is te prematuur om nu al over het uitgeven van begrotingsmeevallers te beginnen', liet Job Swank, directeur monetaire zaken en financiële stabiliteit, dinsdag weten in een toelichting op DNB's economische raming.


De begrotingsdiscipline is volgens DNB nodig om ook in de komende jaren buiten schot van de Europese Commissie te blijven. Vorige week werd bekend dat Brussel Nederland van het eurostrafbankje wil halen omdat het Nederlandse begrotingstekort dit jaar weer onder de 3 procent uitkomt. Het gevolg is dat de Europese Commissie de Nederlandse overheidsfinanciën minder strak zal controleren.


De centrale bank, die ieder half jaar haar licht laat schijnen op de stand van de economie, is desondanks positief over de Nederlandse economie. Na twee jaren van een krimpende economie zal het bruto binnenlands product dit jaar met 0,2 procent toenemen. In 2015 en 2016 groeit de economie jaarlijks met 1,6 procent.


Dat het groeicijfer dit jaar nog steeds niet heel hoog is, komt door een slecht eerste kwartaal. Vorige maand meldde het CBS een krimp van 1,4 procent. Dankzij de zachte winter vielen de gasbaten sterk tegen.


In navolging van het CBS en ook de Europese Commissie wijst tevens DNB er op dat er onderliggend duidelijk tekenen van herstel zijn. De export trekt al sinds vorig jaar aan en ook de bedrijfsinvesteringen nemen toe. Vanaf de tweede helft van dit jaar verwacht DNB dat eveneens de werkgelegenheid zich zal herstellen. Consumenten zullen vanaf volgend jaariook weer meer geld gaan besteden. 'Het belangrijkste is dat er weer vertrouwen is', zegt Swank.


Ook is de bodem van de huizenmarkt bereikt. DNB voorspelt dat vanaf volgend jaar de huizenprijzen omhoog gaan. In 2016 kan die stijging oplopen tot 3 procent.


Met de raming neemt de Nederlandse Bank een voorschotje op het Centraal Planbureau (CPB). Dat komt een dezer dagen ook met een nieuwe voorspelling. De CPB-raming dient als uitgangspunt voor het kabinet.


De regering moet de nieuwe speelruimte niet gebruiken om ad hoc de lasten te verlagen, laat DNB doorschijnen. Coalitiepartijen VVD en PvdA zouden arbeid minder willen belasten. DNB wijst erop dat de staatsschuld volgend jaar nog steeds ver boven de Europese norm van 60 procent ligt.


Hoogleraar overheidsfinanciën Bas Jacobs vindt de opmerkingen van DNB misplaatst. Hij is het ermee eens dat de overheid niet zomaar bij de eerste de beste meevaller moet terugkomen op eerder beleid. 'Maar ik ben het sterk met DNB oneens dat de overheid dan maar verder zou moeten gaan met bezuinigen.' Volgens hem zijn de bezuinigen van de laatste jaren juist een belangrijke oorzaak van de economische neergang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden