DNB-chef pleit voor nieuwe Zalm-norm

Het kabinet moet zo snel mogelijk de Zalm-norm weer omarmen, nu Nederland uit het dal van de recessie is gekropen. Begrotingsmeevallers moeten dus weer worden gebruikt om de staatsschuld te verkleinen.

AMSTERDAM - Dat zei Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers van de centrale bank. 'Nu we de crisis achter ons laten, moeten we het vizier weer wat meer op de middellange termijn richten.' Nu de economie weer licht groeit, moet het kabinet de extra begrotingsruimte gebruiken om buffers aan te leggen, opdat 'er bij eventuele tegenvallers op de begroting niet direct weer extra hoeft te worden bezuinigd'.


Een gelijkmatiger begrotingsbeleid geeft ook de broodnodige rust, aldus Knot. De afgelopen jaren waren bedrijven en burgers niet alleen voorzichtig met investeren en uitgeven omdat de economie tegenzat, maar ook uit onzekerheid over het kabinetsbeleid. Dat veranderde voortdurend omdat de regering de ene na de andere begrotingstegenvaller door middel van nieuwe bezuinigingen moest zien te repareren.


Pensioenfondsen

De DNB-president maande de sociale partners en politiek Den Haag haast te maken met de nieuwe financiële spelregels voor de pensioenfondsen. De tijd gaat dringen, omdat die regels al volgend jaar moeten ingaan en de fondsen tijd nodig hebben om zich daaraan aan te passen. Ook de 'maatschappelijke discussie' over de houdbaarheid van het huidige pensioenstelsel moet wat Knot betreft met veel meer urgentie worden gevoerd. Het huidige pensioenstelsel benadeelt jongeren en freelancers te veel en is daarom dringend aan vervanging toe.


Knot toonde zich tegenover RTL Nieuws bepaald niet enthousiast over de plannen van ING om betaalgegevens van klanten commercieel uit te baten. De grootbank kondigde maandag een experiment aan waarbij de betaalgegevens worden geanalyseerd voor reclamedoeleinden. Adverteerders kunnen dan (uiteraard tegen betaling) gericht ING-klanten benaderen met reclame en aanbiedingen.


De DNB-topman is niet gecharmeerd van het voornemen van ING. 'Is dit nou het nieuwe verdienmodel dat wij in Nederland voor ons bankwezen moeten nastreven? Ik ben zeer zeker kritisch. Vertrouwen is een groot goed in de financiële wereld. Uit de reacties is wel gebleken dat mensen zich ernstige zorgen maken of dit geen oncontroleerbare vormen gaat aannemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden