RONDVRAAG

Dna-tests om hondenpoep tegen te gaan? 'Hoe verser de drol, hoe beter'

Mensen die hondenpoep niet opruimen, moeten via een dna-test alsnog beboet worden, vindt de Amsterdamse VVD-fractie. In het Amerikaanse Seattle gebeurt het al. Een dna-database voor honden, hoe haalbaar is dat eigenlijk?

null Beeld Joost van den Broek
Beeld Joost van den Broek

Werner Toonk, VVD-raadslid Amsterdam

'Naar aanleiding van berichtgeving in The Seattle Times, hebben wij een aantal vragen ingediend bij het stadsbestuur. Om te onderzoeken wat het kost om een dna-database van honden aan te leggen en of het werkbaar is om de poep te controleren. Eén enkele dna-test is niet duur, dus veel hoeft het niet te kosten.

Als dit niet te duur blijkt, willen we graag wat geld opzij zetten om volgend jaar een proef te doen. Hondenpoep is al jaren ergernis nummer 1 in Amsterdam, daarom acht ik dit plan ook kansrijk. Het is ook geen ballonnetje, ik schreef hier in 2008 al over.

Er bestaat nog geen database, maar daar moet je dan iets op verzinnen. En stel dat er een buurt is die het een hartstikke goed idee vindt, dan beginnen we daar gewoon de proef. Het is een kleine moeite om met de bewoners daar te praten, en dan wangslijm van de honden af te nemen. En ja, dat kost vast wat geld, maar een ambtenaar kost ook geld.'

null Beeld Joost van den Broek
Beeld Joost van den Broek

PooPrints, voert al DNA-tests uit in onder andere Seattle

'Het proces is eigenlijk heel simpel. Alle honden worden geregistreerd, waarna iemand die uitwerpselen ziet liggen deze naar ons lab kan opsturen. De kosten voor het registreren van de hond liggen tussen de 30 en 60 dollar. Het analyseren van een sample kost ons ongeveer 100 dollar.

Op dit moment hebben we dna-databases voor zo'n 1.000 gemeenschappen, uiteenlopend van 300 tot 1.000 inwoners. Grotere databases zijn mogelijk, maar het implementeren duurt dan wat langer. In het geval van Amsterdam zouden wij een implementatie van ruim een jaar adviseren.

Wat belangrijk is: wij delen geen boetes uit, maar sturen onze bevindingen slechts op. De praktijk leert dat een boete vaak ligt tussen de 200 en 300 dollar. Dat is fors, maar wel effectief. Het schrikt mensen af.'

Nederlands Forensisch Instituut

'Theoretisch gezien is het aanleggen van een dna-database mogelijk, maar het idee is makkelijker dan de uitvoering. Het destilleren van een bruikbaar DNA-profiel uit uitwerpselen is lastiger dan uit bijvoorbeeld wangslijm. Uitwerpselen bevatten voornamelijk bacteriën en bestaan maar voor een klein deel uit darmcellen, die nodig zijn om een dna-profiel te maken.

Ook ligt het eraan hoe lang de drol er ligt. Kort gezegd: hoe verser de drol, hoe beter. Hoe ouder de uitwerpselen, hoe moeilijker het wordt om een goed profiel eruit te halen.'

null Beeld Joost van den Broek
Beeld Joost van den Broek

Martin Gaus, expert hondengedrag

'Realiseer je even wat dit betekent. Er zullen ongeveer 80 duizend honden in Amsterdam zijn, daar betaal je normaal gesproken hondenbelasting voor. En nu? Zo'n database aanleggen, dat gaat al gauw 40 tot 50 euro per hond kosten. Wie moet dat betalen? En kun je je voorstellen dat iemand dan vervolgens al die poep moet oprapen en analyseren?

De vervuiler moet betalen. Het is tuig, die de poep op straat laten liggen. Die moet je gewoon een flinke prent geven als je ze betrapt. Laat ze maar schrikken. 200 euro, 250, van mijn part 1.000 euro. Dat is de consequentie van je daad.

Kijk, een huisdier is een gezinslid, dus daar moeten voorzieningen voor zijn. Dus voldoende uitlaatveldjes. Maar als je je hond meeneemt naar de Kalverstraat, dan laat je hem eerst uit. Als je dat niet doet en je hond legt een drol, dan ruim je dat op. Als-ie moet, dan moet-ie. En er zullen altijd mensen zijn die dan zeggen dat je alle honden moet verbieden in de binnenstad, maar dan kun je net zo goed alle kinderen afschaffen in het centrum die bij de McDonald's naar binnen lopen en het hamburgerdoosje op straat gooien.'

null Beeld Joost van den Broek
Beeld Joost van den Broek

Harry Keereweer, burgemeester Groesbeek

'In Groesbeek hebben we ook veel overlast van hondenpoep, maar een dna-database, dat gaat ons te ver. Wij zetten nu in op handhaving, gedragsverandering en repressie. Dat willen we doen door vier boa's (buitengewoon opsporingsambtenaar, red.) in te huren. De kosten hiervan vangen we op door hondenbelasting te heffen, dat deden wij hiervoor nog niet.

De proef in Amsterdam zal ik met interesse volgen, en als blijkt dat dat rendabel is, kunnen wij het hier ook overwegen. Voorlopig kunnen we hier echter met meer handhaving en meer hondentoiletten uit de voeten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden