Dna-test beschermt beter dan uitstrijkje

Een nieuwe testmethode die over twee jaar wordt ingevoerd om vrouwen te controleren op baarmoederhalskanker is veel effectiever dan het gebruikelijke uitstrijkje. De test meet of cellen geïnfecteerd zijn met het hpv-virus, dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. De test blijkt 60 tot 70 procent beter te beschermen tegen kanker.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELLEN DE VISSER

AMSTERDAM - Dit concludeert een groep internationale wetenschappers in The Lancet na een analyse van studies in vier landen, waaronder Nederland. Met de test kunnen in Nederland jaarlijks honderd gevallen van baarmoederhalskanker worden voorkomen, zegt onderzoeksleider Chris Meijer, hoogleraar pathologie aan het VUmc.

De bekeken onderzoeken volgden bij elkaar ruim 176 duizend vrouwen. Een deel kreeg een regulier uitstrijkje; daarbij worden cellen van de baarmoederhals onder de microscoop onderzocht. De rest liet het dna van de cellen onderzoeken op de aanwezigheid van het hpv-virus. Bekend is dat microscopisch onderzoek minder nauwkeurig is: de laborant onderzoekt slechts een steekproef van alle cellen en kan met het blote oog ook afwijkingen missen.

Met de nieuwe dna-test kunnen meer voorstadia van kanker worden opgespoord zodat vrouwen vroegtijdig kunnen worden behandeld. Tot nu toe was echter nog niet goed aangetoond dat daarmee op lange termijn ook meer gevallen van kanker worden voorkomen. Door de samengevoegde resultaten onder een grote groep vrouwen over ruim vijf jaar te bekijken is nu voor het eerst vastgesteld dat hpv-screening veel beter beschermt tegen het ontstaan van kanker.

In Nederland krijgen elk jaar zevenhonderd vrouwen baarmoederhalskanker. De helft van die gevallen ontstaat in de groep vrouwen die niet aan het bevolkingsonderzoek meedoet, zo'n 30 procent.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden