Dna tandarts al 1.000 jaar oud

Onderzoekers vinden een match tussen een opgegraven 11de-eeuwse man en een oud-tandarts uit Rotterdam...

Van onze verslaggever Ben van Raaij

Een gepensioneerde Rotterdamse tandarts is vrijwel zeker een nakomeling van een 11de-eeuwse man van wie de stoffelijke resten vijf jaar geleden in Vlaardingen zijn opgegraven. Dat blijkt uit dna-onderzoek waarvan de resultaten vrijdag zijn bekendgemaakt.

De oud-tandarts, Eduard Zuiderent, heeft hetzelfde Y-chromosoom-profiel als de onbekende 11de-eeuwer. Het mannelijke geslachtschromosoom erft vrijwel ongewijzigd over van vader op zoon, en is dus in principe een goede maatstaf voor genetische verwantschap.

De oude Vlaardinger was een van de 41 11de-eeuwse skeletten die in 2002 werden aangetroffen bij een opgraving in Vlaardingen. De resten waren zo goed geconserveerd dat tot dna-onderzoek besloten werd, in een poging hedendaagse verwanten te achterhalen. Het dna werd uit de kiezen gehaald.

De gemeente deed begin 2006 een oproep aan mannen die konden aantonen dat hun voorouders in de 16de eeuw of eerder in Vlaardingen woonden. Dat leverde 88 kandidaten op, bij wie een wangslijmmonster werd afgenomen.

Zo kon hun Y-chromosoomprofiel worden vergeleken met dat van de skeletten. Dit leverde, tegen alle verwachtingen in, een match op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden