Dna-spray tegen dief blijkt goed te werken

Het gebruik van dna-spray om winkels te beveiligen tegen overvallen blijkt zo’n succes dat de gemeente Amsterdam brede invoering overweegt.

Een experiment in stadsdeel Amsterdam-Zuid heeft ertoe geleid dat daar het aantal winkelovervallen met 60 procent is teruggelopen. In dezelfde periode bleef het aantal winkelovervallen in heel Amsterdam nagenoeg gelijk.

De cijfers zijn maandag bekend gemaakt door het stadsdeel en de politie Amsterdam-Amstelland. Bij de belangrijkste winkelgebieden in stadsdeel Zuid is van half januari tot en met eind augustus een proef gehouden met beveiliging met dna-spray. Hoeveel winkels daarbij betrokken waren, wordt om politietactische redenen niet bekend gemaakt.

Stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar vindt het ‘bemoedigend om te zien dat deze relatief eenvoudige maatregel helpt.’ Critici zeggen dat het gebruik van dna-spray alleen maar leidt tot verschuiving van het overvalprobleem naar andere gebieden, maar ook de politie is positief. Als ‘bijvangst’ blijkt in de proefperiode ook het aantal winkeldiefstallen in Amsterdam-Zuid opvallend te zijn gedaald.

Douche


De beveiliging met dna-spray komt neer op een soort douche-installatie boven de winkeluitgang. Die wordt bij een overval handmatig dan wel automatisch geactiveerd. De zeer moeilijk te verwijderen spray maakt het voor de politie eenvoudiger om daders te identificeren.

In Rotterdam werd voor het eerst geëxperimenteerd met dna-spray. Dat gebeurde in de drie winkelstraten die het meest door overvallers werden geteisterd. Ook in Rotterdam liep het aantal overvallen met ruim 60 procent af.

In de winkelgebieden in Amsterdam-Zuid waar de proef met dna-spray werd uitgevoerd zijn borden aangebracht waarop gewaarschuwd wordt voor deze vorm van beveiliging tegen winkeldiefstal. Het stadsdeel en de politie hebben de indruk dat alleen al van die borden een preventieve werking uitgaat. De politie ziet dna-spray als een van de wapens in de strijd tegen het groeiend aantal winkelovervallen.

Foto: Colourbox
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden