‘DNA-bewijs Deventer moordzaak ondeugdelijk’

De DNA-sporen van Ernest Louwes op de blouse van de vermoorde weduwe Wittenberg bewijzen niet dat Louwes de vrouw heeft vermoord. Dat zou blijken uit de contra-expertise door een Brits forensisch instituut naar het eerdere Nederlandse DNA-onderzoek....

ANP

De conclusies zijn vrijdag bekendgemaakt door Maurice de Hond, die publiekelijk een strijd voert om te bewijzen dat Louwes onschuldig is. Louwes’ advocaat G.J. Knoops beschikt inmiddels over de uitkomst van de Britse contra-expertise.

Volgens De Hond is de slotconclusie van het rapport dat de DNA-sporen van Louwes op de blouse van Wittenberg er net zo goed op kunnen zijn gekomen door het zakelijk contact dat zij hadden op de ochtend van donderdag 23 september 1999. Later op die dag werd zij vermoord.

Ook houdt het Britse instituut FSS het voor mogelijk dat de sporen op de blouse zijn gekomen door contaminatie (besmetting) in plaats van door direct contact. De blouse van Wittenberg zou niet op een goede manier door de politie zijn bewaard.

Fiscaal jurist Ernest Louwes, destijds executeur-testamentair van de weduwe, werd voor de moord veroordeeld tot twaalf jaar cel. Ook het herzieningsproces mondde uit in een veroordeling van Louwes.

Volgens Louwes’ raadsman Knoops toont het Britse onderzoek aan dat het gerechtshof het DNA-materiaal nooit als bewijsmateriaal had mogen gebruiken en Louwes nooit had mogen veroordelen. ‘Men zegt in feite tegen de rechters: u had geen verstand van de interpretatie van DNA-materiaal en u trok een te zware conclusie.’

Knoops noemde de Britse conclusie vrijdag in het televisieprogramma Netwerk ‘een terechtwijzing’ voor de rechters. Als het college van procureurs-generaal niet besluit tot een heropening van de zaak, zal Knoops daarom vragen bij de Hoge Raad, zo zei hij. De kans dat Ernest Louwes vrijkomt, is groter geworden, aldus Knoops.

Het Openbaar Ministerie heeft het Britse onderzoek vrijdag binnengekregen en het doorgestuurd naar het onderzoeksteam van het OM in Zwolle. Dat zal het bestuderen en meenemen in het verdere onderzoek. Het OM wil inhoudelijk nu niet reageren, aldus een woordvoerder van het college van procureurs-generaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden