DNA afgenomen bij baby Donna

Bij internetbaby Donna uit Leusden is op verzoek van een Belgische onderzoeksrechter met toestemming van Jeugdzorg DNA-materiaal afgenomen. De onderzoeksrechter wil in de strafzaak tegen de moeder vaststellen wie de biologische vader is....

Jeugdzorg vindt dat in het belang van de baby zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen over het vaderschap. Dat bleek woensdag tijdens een zitting op de rechtbank in Utrecht. De raadkamer boog zich over de vraag of het celmateriaal aan de Belgische rechter mag worden overgedragen.

De advocate van de Belgische moeder is tegen. Zij stelde dat volgens het Belgische strafrecht DNA alleen gebruikt mag worden om daders van misdrijven op te sporen. Volgens de advocaat van de Leusdense wensouders A. van Voorthuizen zorgt deze procedure alleen voor onnodige onrust. Juridisch verandert helemaal niets wanneer de Belgische wensvader ook de biologische vader blijkt te zijn.

Volgens Van Voorthuizen mag Nederland geen DNA leveren omdat het misdrijf waar de Belgische moeder voor wordt vervolgd, mensonterende praktijken, in Nederland helemaal niet bestaat. Volgens het Openbaar Ministerie heet dat delict in Nederland mensenhandel. Officier van justitie E. Roelofs benadrukte dat het bij dit soort rechtshulpverzoeken om vertrouwen draait. Het vertrouwen van Nederland in het Belgische rechtssysteem is volgens Roelofs groot.

De rechtbank doet op 28 december uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden