Nieuws

Djokovic doet bij rechter allerlaatste poging om deelname Australian Open te redden

Australië probeert tennisser Novak Djokovic weer het land uit te zetten. Maandag bepaalde de rechter dat het visum van de nummer 1 van de wereld niet ingetrokken had mogen worden. Maar immigratieminister Alex Hawke gebruikt zijn ‘persoonlijke bevoegdheid om hem toch te weren. Djokovic vecht het besluit nu in een allerlaatste poging aan bij de rechter.

Pepijn de Lange en Hessel von Piekartz
Titelverdediger Novak Djokovic dinsdag tijdens een training in de Rod Laver Arena, het belangrijkste tennisstadion van de Australian Open. Beeld Kelly Defina / AP
Titelverdediger Novak Djokovic dinsdag tijdens een training in de Rod Laver Arena, het belangrijkste tennisstadion van de Australian Open.Beeld Kelly Defina / AP

Djokovic wilde op het toernooi in Melbourne, dat maandag van start gaat, het absolute record van 21 grandslamtitels pakken. Maar uit die droom laat minister Hawke de ongevaccineerde tennisser hard ontwaken. De advocaten van Djokovic stapten direct naar de rechter om het besluit aan te vechten.

Tijdens een hoorzitting werd bepaald dat de tennisser in ieder geval het land niet direct hoeft te verlaten. Zijn zaak komt dit weekend voor een federale rechter. Maar met nog maar enkele dagen te gaan voor de start van het toernooi is het de vraag of een uitspraak in de zaak nog wel op tijd komt.

Het besluit van Hawke kwam nadat de organisatie van het tennistoernooi Djokovic op donderdag had opgenomen in de loting, ondanks de onzekerheid over zijn verblijf. De loting bepaalde dat Djokovic het in de openingsronde moest opnemen tegen zijn landgenoot Miomir Kecmanovic.

Versnelde procedure

Zijn advocaten hopen op een versnelde procedure. In dat geval zou de zaak dit weekend voorkomen, met een oordeel op zondag. Volgens Djokovic’ advocaat Nicholas Wood zou de belangrijkste reden voor het intrekken van het visum zijn dat de autoriteiten bang zijn dat de 34-jarige tennisser ‘anti-vaccinatiesentiment’ kan opwekken. Wood vindt dat ‘geen rationele’ reden om de toegang tot het land te ontzeggen en probeert het besluit vooral op dat punt aan te vechten.

Bij aankomst in Australië werd Djokovic vorige week donderdag door de douane tegengehouden, omdat hij niet kon aantonen waarom hij over een ‘medische vrijstelling’ voor de strenge inreisregels beschikte. Djokovic werd daarop vastgezet in een quarantainehotel.

In principe laat Australië alleen reizigers binnen die volledig gevaccineerd zijn, maar voor dit grandslamtoernooi kon voor tennissers een uitzondering worden gemaakt. De ongevaccineerde Djokovic verkeerde in de veronderstelling dat hij aan alle voorwaarden voor zo’n uitzonderingspositie had voldaan. Na een brief van de Australische tennisbond dacht Djokovic dat een eerder doorgemaakte coronabesmetting hem een vrijstelling voor de vaccinatieverplichting gaf.

Pas op het vliegveld in Melbourne ontdekte Djokovic dat de tennisbond hem verkeerd had geïnformeerd. Volgens de regering was een recente besmetting geen reden voor een medische vrijstelling. Daarop werd Djokovic’ visum ingetrokken.

Maandag oordeelde de rechter in een door Djokovic aangespannen beroepszaak dat de regering dat niet had mogen doen. De rechter kon niet bedenken wat Djokovic ‘nog meer had kunnen doen’ om aan te tonen dat zijn medische vrijstelling in orde was. Bovendien kreeg Djokovic te weinig tijd om op het intrekken van zijn visum te reageren.

Maar in de dagen daarop moest Djokovic toegeven dat zijn inreisformulieren onjuist waren ingevuld, waarop de migratieminister een extra onderzoek instelde. Zo stond er ten onrechte dat hij in de veertien dagen voor vertrek naar Melbourne niet had gereisd. In die periode werd hij echter nog in onder meer Spanje en de Servische hoofdstad Belgrado gesignaleerd.

Het opgeven van valse of misleidende informatie is strafbaar in Australië. Op sociale media schreef Djokovic dat het om een menselijke fout gaat en dat zijn begeleidende team de formulieren ‘zeker niet opzettelijk’ foutief zou hebben ingevuld.

Uit door de rechtbank vrijgegeven documenten, waaronder de verklaring die Djokovic onder ede aflegde, werd overigens definitief duidelijk dat de tennisser zich niet heeft laten vaccineren. De afgelopen maanden wilde hij daarover geen uitspraken doen: hij vond het een persoonlijke zaak. Wel heeft Djokovic zich altijd uitgesproken tegen vaccinaties.

De Australian Open begint op maandag 17 januari. Dinsdag maakte de organisatie bekend dat Djokovic bij de mannenenkel de plaatsingslijst aanvoert. Vorig jaar won hij het toernooi voor de negende keer. Als hem dat ook een tiende keer was gelukt, komt hij op in totaal 21 grandslamtitels. Daarmee zou hij de nieuwe mannelijke wereldrecordhouder worden. Momenteel hebben zowel Djokovic als Rafael Nadal en Roger Federer twintig titels op hun naam staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden