Djindjic zoekt naar oplossing voor crisis

De Servische premier Zoran Djindjic heeft afgelopen weekeinde opgeroepen de Joegoslavische grondwet aan te passen, met name de delen waarin de relatie tussen de deelrepublieken Servië en Montenegro is vastgelegd....

ReutersAP en Guardian

'We moeten een concept bedenken voor een hervormde federatie, en dat aan de bevolking van Montenegro voorleggen als een mogelijke oplossing voor deze crisis', zei Djindjic in een interview met de Duitse televisie. 'Als ze dat afwijzen, zouden we gewoon uit elkaar moeten gaan.'

De Joegoslavische regering komt vandaag onder leiding van president Kostunica bijeen om de moeilijke politieke situatie te bespreken die is ontstaan nadat Servië donderdag eenzijdig besloot oud-president Milosevic over te dragen aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. De kleine Montenegrijnse coalitiepartij SNP trok al haar ministers, inclusief premier Zizic, uit protest uit de regering terug.

Verwacht wordt dat Djindjic en president Kostunica zullen voorstellen opnieuw een regering te vormen waarin leden van de SNP zitting hebben. De kans is aanzienlijk dat de SNP zo'n aanbod accepteert. Premier Zizic zei liever steun te geven aan een gewijzigd kabinet dan aan vervroegde verkiezingen. Een nieuwe interim-regering zou binnen tien dagen worden benoemd, zei een adviseur van president Kostunica tegen het radiostation B92.

Het proces tegen oud-president Milosevic zal pas over acht tot twaalf maanden beginnen en waarschijnlijk meer dan een jaar gaan duren, heeft de president van het Joegoslavië-Tribunaal, Claude Jorda, zondag gezegd. Milosevic, die morgen wordt voorgeleid, zal volgens zijn advocaten alle aanklachten ontkennen en zeggen dat hij onschuldig is. De oud-president heeft zijn standpunt herhaald dat het Tribunaal een 'politiek circus' is dat is opgezet 'om de Servische natie volledig te vernietigen'.

Milosevic wordt in zijn cel in de Scheveningse strafgevangenis constant in de gaten gehouden, uit voorzorg voor het geval hij net als zijn ouders zal proberen zelfmoord te plegen. Hij zal vandaag zijn eerste bezoek ontvangen in de persoon van Zdenko Tomanovic, een van zijn advocaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden