Djindjic ontslagen als burgemeester van Belgrado

De Servische oppositieleider Zoran Djindjic is dinsdag ontslagen als burgemeester van Belgrado. Dat werd mogelijk gemaakt door een monsterverbond tussen de regerende socialistische partij SPS van de Joegoslavische president Slobodan Milosevic, de oppositiepartij SPO van Vuk Draskovic en de Radicale Partij van Vojislav Seselj....

Reuter, AFP, AP

BELGRADO

Later op de dag werd de democratische directie van het tv-station Studio B de laan uitgestuurd en vervangen door getrouwen van Milosevic. Waarnemers geloven dat het definitief uiteenvallen van de oppositie de president in staat zal stellen zijn machtsbasis te herwinnen.

Van de 68 aanwezige leden van de gemeenteraad - de partijgenoten van Djindjic en leden van enkele andere partij en waren niet aanwezig - stemden 67 voor zijn ontslag. De vergadering was overigens niet uitgeschreven door Djindjic zelf, maar door de loco-burgemeester. Die verdedigde zijn besluit met de beschuldiging dat de burgemeester er toch nooit was. Djindjic verklaarde zich niet te zullen verzetten tegen de stemming 'ofschoon deze illegaal was'. Hij repte zich vervolgens naar het tv-station Studio B waar hij in de uitzending verkondigde pal achter het station, 'de ogen van Belgrado', te staan.

De kans bestaat dat op korte termijn nieuwe lokale verkiezingen zullen worden gehouden. Djindjic riep gisteren een paar keer daartoe op: 'De andere partijen hebben ons uitgeleverd aan de Socialistsche Partij en de Radicale Partij. Alles waar we de afgelopen winter voor hebben gevochten, is weggegooid.'

Draskovic en Djindjic opereerden tot de zomer in een ongemakkelijke coalitie onder de naam Zajedno (Samen) die eind vorige jaar de lokale verkiezingen won in veertien Servische steden, waaronder Belgrado. Daarna volgden in de Servische hoofdstad drie maanden lang demonstraties tegen Milosevic, die had geprobeerd de uitslag van de verkiezingen ongeldig te verklaren.

Waarnemers geloven dat Draskovic, aangemoedigd door de resultaten van zijn partij tijdens de parlementsverkiezingen op 21 september, de gelegenheid te baat heeft genomen zich van Djindjic te ontdoen. Draskovic gelooft dat hij Milosevic en Seselj wel in zijn eentje aankan, zonder de lastige (en mediagenieke) Djindjic aan zijn zijde.

De SPO haalde bijna een miljoen stemmen en won 45 zetels in het parlement. Djindjic was ervan overtuigd dat Draskovic het slecht zou doen en boycotte de verkiezingen.

Nu de voormalige Zajedno-partijen vechtend over straat rollen, bestaat de vrees dat de socialisten van Milosevic daarin een aanleiding zullen zien om met speciale maatregelen ook de macht van de oppositie in de dertien andere Servische steden te breken.

Tweehonderd man oproerpolitie hakten dinsdagavond hard in op enkele van de bijna twintigduizend demonstranten die in de binnenstad van Belgrado een protestmars hielden tegen het ontslag van Djindjic en voor de onafhankelijkheid van het tv-station Studio B. Volgens ooggetuigen stormde de politie af op de menigte nadat Djindjic in een toespraak nieuwe verkiezingen had geëist. De politie zou zijn bekogeld met stenen.

Er werden enkele tientallen personen aangehouden. Bij de demonstratie werden enorme fluitconcerten gehouden, net zoals tijdens de acties afgelopen winter.

De nieuwe directie van Studio B had gisteren al na enkele uren twee onafhankelijke journalisten ontslagen die onder Djindjic waren benoemd: Zoran Ostojic en Lila Radonic. Het station had aanvankelijk koortsachtig de jongste ontwikkelingen uitgezonden, mensen opgeroepen de vrijheid van Studio B te verdedigen en interviews uitgezonden met de ontslagen directieleden en met Djindjic. Daarop greep de nieuwbenoemde Milosevic-aanhanger Dragan Kojadinovic in en werden de rest van de dag slechts muziekvideo's uitgezonden.

De ontslagen journaliste Radonic zei dat er sprake was van een coup: 'We verdwijnen omdat we niet bereid zijn koehandel te bedrijven met onze persoonlijke en professionele integriteit.' Zij zei verder fel tegen de benoeming van Kojadinovic te zijn: 'Ik hoop de dag te mogen meemaken dat we hem wegjagen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden