Dividend

DE BELOOFDE regen van ongekende koersstijgingen valt nog niet op Wall Street, al heeft de jongste actie van George W....

Sheila Sitalsing

Zegt Bush.

Dat is fijn voor alle beurzen, gesteld dat bovengeschetst scenario zich voltrekt, want de correlatie tussen bijvoorbeeld het Damrak en Wall Street is zeer groot.

Nu nog betalen Amerikaanse beleggers over hun ontvangen dividenduitkeringen gewoon inkomstenbelasting, met een toptarief van 38,6 procent. Een paradijselijk tarief voor Nederlandse begrippen, met zijn toptarief van 52 procent. Niettemin klagen Amerikanen steen en been over de 'hoge' belastingen.

Over de macro-economische merites van het plan-Bush is al veel gezegd. 'De bijdrage aan de economische groei is nul' en 'de operatie is een ordinair cadeautje voor de rijken', behoren tot de vriendelijkere kwalificaties. Maar wordt de Nederlandse belegger hier nou beter van?

Nauwelijks, moet helaas de conclusie zijn. Dit ondanks het feit dat Nederlanders eind 2001, volgens de meest recente cijfers van De Nederlandsche Bank, liefst 551 miljard euro buitengaats hadden belegd - een groot deel daarvan in de Amerikaanse beurzen. Buitenlanders zijn de VS namelijk allang vrijgesteld van dividendbelasting.

Wie in het buitenland belegt, moet sinds jaar en dag gewoon belasting betalen in Nederland. Hij moet zijn aandelenbezit opgeven bij de Nederlandse fiscus, waarna het vermogen wordt belast zoals alle andere vermogensbestanddelen: met de ficitieve vermogensrendementsheffing.

Jaarlijks krijgen Nederlandse beleggers meestal 3 à 4 procent dividend. Het bedrag wordt eenmaal per jaar uitbetaald, meestal enkele dagen na de aandeelhoudersvergadering.

Vroeger moesten ook Nederlanders, net als Amerikanen, het verdiende dividend optellen bij hun inkomen en inkomstenbelasting betalen. Nu betalen vermogenden over hun gemiddelde vermogen 30 procent belasting over een fictief rendement van 4 procent, ongeacht het werkelijk verdiende dividend, koerswinst of rente. De rendementsheffing wordt verrekend met de voorheffing van 25 procent die bedrijven betalen over het dividend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden