Dividendrendement legt bodem onder beurs

Na de dramatische daling van de koersen op de Amsterdamse beurs van vorige week herstellen de aandelen zich sinds maandag weer enigszins....

Met elke daling van de koersen, stijgt het dividendrendement op aandelen. Het wordt steeds aantrekkelijker om in aandelen te beleggen omdat de vergoeding - het dividendrendement - stijgt. Nu de aandelenmarkt in zijn derde jaar van daling zit, wordt de winstuitkering voor beleggers een steeds belangrijkere maatstaf.

'Mensen kijken weer meer naar het dividendrendement', zegt beleggingsstrateeg Peter van Doesburg van Dexia Securities. 'Het dividend krijg je gewoon in handen, en is daarom een heel basaal gegeven.'

Het dividendrendement - de uitgekeerde winst per aandeel gedeeld door de beurskoers - loopt voor de 24 fondsen in de AEX al sinds de zomer van 2000 op. Destijds lag het dividendrendement van de AEX rond de 1,5 procent, een historisch dieptepunt. Op dit moment nadert het gemiddelde de 3,5 procent. En dat is inclusief een bedrijf als ASML, dat nog nooit dividend heeft uitgekeerd, en KPN en Getronics, die vorig jaar vanwege slechte resultaten van een winstuitkering afzagen.

De koersen van sommige grote Nederlandse beursfondsen zijn inmiddels zo ver gedaald, dat ze alleen al op basis van het verwachte dividendrendement meer opbrengen dan een Nederlandse staatsobligatie met een looptijd van tien jaar. Dat is de meetlat waartegen beleggingen vaak worden afgemeten. Een staatsobligatie 'doet' op dit moment ongeveer 4,9 procent per jaar. Het dividendrendement van bedrijven als ABN Amro, ING en Ahold ligt beduidend hoger. Op basis van het dividend dat vorig jaar werd uitgekeerd is Hagemeyer recordhouder. Een aandeel van het handelshuis, dat gisteren bij het sluiten van de beurs 10,40 euro kostte, leverde over 2001 een dividend van 77 eurocent op. Dat is een rendement van 7,4 procent.

Een groot probleem met het dividendrendement als maatstaf is dat de winstuitkering elk jaar opnieuw wordt bepaald. De grote bedrijven proberen een bepaald gedeelte van de winst - doorgaans tussen de 40 en de 50 procent - aan hun aandeelhouders uit te betalen. Unilever keert al jaren 45 procent van zijn winst uit. Maar als de omstandigheden wijzigen, kunnen de bedrijven minder of meer uitkeren.

Daarbij komt nog dat dividend een deel van de winst is, en dus meebeweegt met de winst. Aegon bijvoorbeeld kondigde vorige week aan dat de winst dit jaar wellicht 35 procent lager uit zal vallen. Als het uitgekeerde percentage gelijk blijft, betekent dat dus ook een daling van het dividend met 35 procent.

Er is nog een belangrijke oorzaak dat beleggers weer meer aandacht voor hun winstuitkering hebben. 'Het dividend is het allerlaatste handvat voor beleggers', zegt Van Doesburg. 'Nu winst geen eenduidig begrip blijkt te zijn, en de twijfel over de resultaten bij bedrijven hand over hand toeneemt, blijft het dividend in ieder geval wel een hard gegeven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.