Dividend in plaats van groei

Vanwege het nieuwe belastingstelsel bestoken banken beleggers met nieuwe beleggingsfondsen. Fiscaal gedreven groei-fondsen gaan eruit en dividend-fondsen komen erin. De banken promoten vooral riskante high yield obligaties....

Vanaf 1 januari is het woordje 'groei' taboe in beleggingsfondsen-land. De groeifondsen zijn voornamelijk fiscaal gedreven en daaraan maakt het nieuwe belastingstelsel een einde. Bram Schulten van MoneyView denkt dat er per volgend jaar in Nederland ongeveer 200 beleggingsfondsen zullen verdwijnen of van naam zullen veranderen. Het woordje 'groei' in de naam is wat deze fondsen gemeen hebben.

Neem het ABN Amro-obligatie groei fonds. Na 1 januari zal dit fonds door het leven gaan als het ABN Amro-Euro obligatie fonds. Dit soort groeifondsen komt te vervallen doordat ze slachtoffer dreigden te worden van een dubbele belastingheffing. Op dit moment keren de fondsen niets uit, maar voegen ze de beleggingsopbrengsten na aftrek van 35 procent vennootschapbelasting toe aan het fondsvermogen. De koerswinst die het fonds maakt, is voor de belegger onbelast.

Na 1 januari verandert dat. Over de koerswinst gaat de belegger voortaan 30 procent vermogensrendementsbelasting betalen. De vennootschapbelasting blijft ook bestaan.

De uitweg voor deze fondsen is simpel. In plaats van het toevoegen van de opbrengsten, keren de fondsen straks direct uit aan de belegger. Een fiscalist van ABN Amro legt uit dat de fondsen hierdoor in een andere fiscale categorie vallen en dat er dan - net als bij de andere beleggingsfondsen - alleen de vermogenrendementsheffing resteert. Het vasthouden van de winst was precies de crux van de zogenoemde groeifondsen en die komen dus te vervallen. Rouwig is niemand om dit verlies.

Fiscaalgedreven fondsen worden verdrongen door rendementsgedreven fondsen, meldt de website van Robeco. Voor beleggingsinstellingen is het nieuwe belastingplan een zegen; ze kunnen nu echt laten zien wat ze waard zijn op de financiële markten. Het hebben van superieure financiële kennis is nu meer waard dan slimme handigheidjes rond de fiscale regels.

Waar de banken nog wel een slaatje uit kunnen slaan, is het benutten van het nieuwe belastingstelsel als een goed moment om bepaalde fondsen onder de aandacht van het publiek te brengen. De modernste bank van Nederland kan op dit gebied weleens de Postbank zijn. Terwijl ABN Amro en ING Bank op hun website nog doen alsof er geen nieuw belastingstelsel aankomt, bestookt de Postbank zijn beleggers al weken met nieuwe beleggingsfondsen die profiteren van het nieuwe belastingplan. De Postbank biedt op de website zelfs een online-presentatie aan waar alle voordelen van het nieuwste 'Hoog dividend obligatiefonds' uit de doeken worden gedaan.

In het belastingplan wordt dividend, rente of koerswinst allemaal even zwaar aangeslagen. De inkomensbelasting over dividend en rente vervalt. De gemiddelde waarde van de beleggingen worden echter bij het vermogen opgeteld, om daar vervolgens de vermogensrendementheffing op los te laten. Bedraagt het totale vermogen meer dan het heffingsvrije vermogen - in principe 37.500 gulden - dan betaalt de belegger over het meerdere 1,2 procent vermogensrendementsheffing.

Als het toch allemaal niet meer uitmaakt waar het rendement vandaan komt, dan kan de belegger maar het beste kiezen voor de risico-arme vormen van beleggen. De winnende strategie voor de belegger is volgens de financiële instellingen het kiezen voor fondsen die een hoog dividend uitkeren. Postbank en Robeco melden dat aandelenfondsen met een hoog dividend een goede keus zijn. Beide instellingen promoten echter ook een relatief modern fonds: het hoog dividend obligatie fonds of high yield obligatie fonds.

Bij de Postbank is het fonds gloednieuw, bij Robeco bestaat het al langer. Ook de andere instellingen hebben dit soort fondsen, maar ze lopen er niet zo opzichtig mee te koop. De crux van deze fondsen is dat ze beleggen in obligaties van relatief riskante ondernemingen. Op de financiële markten kunnen grote kredietwaardige ondernemingen lenen tegen de laagste rente. Iets kleinere ondernemingen met een lagere kredietwaardigheid betalen meer.

De gebruikelijke manier om geld te lenen op de financiële markten is het uitgeven van een obligatielening. Obligaties kunnen net als aandelen worden verhandeld op de beurs. Bedrijven die obligaties uitgeven verplichten zich om daar jaarlijks een van te voren afgesproken rente over te betalen. Deze rente is bij de 'hoog dividend obligaties' tussen de 8 en 12 procent. Deze rente is zo hoog omdat de ondernemingen waaraan het geld middels obligaties wordt uitgeleend, een grotere kans hebben om failliet te gaan.

In de online-presentatie schetst de Postbank-manager een niet bepaald vertrouwingwekkend beeld. Hij noemt eerst het Franse luxebedrijf Remy-Cointreau. Daarna komen de risico's met Amazon.com, de Amerikaanse internetboekhandel, en Versatel, het Nederlandse telecombedrijf. Zelfs UPC wordt gepresenteerd. Dit bedrijf betaalt tot 13 procent rente op de obligaties, maar jaagt er een miljard gulden verlies per kwartaal door heen. De toekomst voor dit bedrijf is met de recente consumentenboycot zelfs ongewis.

De Postbank zegt te streven naar 'een zo hoog mogelijk rendement bij een zo acceptabel mogelijk risico'. Volgens hoofd effecten Erik Muetstege is het risico van dit fonds kleiner dan van alle Postbank-aandelenfondsen. Een geruststellende gedachte voor minister Zalm van Financiën: hij zal het met nieuwe stelsel niet hebben gewild dat beleggers nu massaal meer risico gaan nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden