DIVERS

Het thema van de Boekenweek, 'Eeuwig El Dorado', heeft de uitgeverij van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden op het idee gebracht een boekje samen te stellen met teksten over het 'eldorado-gevoel' in Suriname en de Antillen: Echo van eldorado (¿ 15,-)....

Eldorado

Echo van eldorado bevat een keuze uit het werk van meer dan dertig auteurs: Surinamers, Antillianen, Nederlanders, Britten, Fransen, Amerikanen, Belgen en Duitsers. Tot hen behoren John Gabriel Stedman, Anton de Kom, Albert Helman, Cola Debrot, Boeli van Leeuwen, Astrid Roemer, Edgar Cairo, Adriaan van Dis en G.L. van Lennep. De oudste tekst dateert uit 1608 ('Goet, ghetempert, vruchtbaer West-Indien'), de jongste uit 1995 ('Parelwitte stranden').

Bij Amsterdam University Press verscheen in de sfeer van de Boekenweek De vergeten stemmen van Mexico - Een reeks ontmoetingen in de achttiende eeuw (¿ 34,50). Het boekje werd samengesteld en ingeleid door Arij Ouweneel, verbonden aan het Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns Amerika in Amsterdam, en bevat verhalen uit het dagelijks leven van Mexicanen in de achttiende eeuw. Ouweneel heeft geput uit tal van archieven en wil, schrijft hij in zijn inleiding, weerwerk bieden tegen de uitspraak van de Uruguayaanse schrijver Eduardo Galeano dat Latijns Amerika 'sedert lang zijn stem is verloren'. 'De archieven in Latijns Amerika liggen vol met de eigen stemmen van het continent.'

Han van Gessel

Handboek boer

De oude Romein Marcus Porcius Cato (de 'Oudere' ) is vooral blijven voortleven dank zij zijn herhaalde oproepen Carthago te verwoesten: 'Ceterum censeo Carthaginem esse delendam'. Minder bekend is dat hij de auteur is van het vroegste werk dat uit de Latijnse literatuur bewaard is gebleven: De agricultura (letterlijk: over de landbouw). Dit werk is nu door Vincent Hunink vertaald onder de titel Goed boeren (Athenaeum-Polak & Van Gennep; ¿ 35,-).

'Wie voor het eerst bladert in Goed boeren, zal vermoedelijk even met de ogen knipperen: het werk lijkt een soort kruising van een agrarisch leerboek en de Enkhuizer Almanak', schrijft Hunink. Daarmee is niets miszegd.

Cato, een conservatieve en traditionele man, schreef zijn boek in de laatste jaren van zijn leven, tussen 160 en 150 voor Christus, met het doel de verworvenheden van de Romeinse landbouw voor het nageslacht vast te leggen en tegelijk nieuwe ontwikkelingen onder de aandacht te brengen. Hij had een handboek voor de dagelijkse praktijk op het oog met concrete adviezen voor alle aspecten van het boerenbedrijf, van het maken van wijn tot het runnen van een landgoed. 'Typisch Romeins is de aandacht voor regels en afspraken, juridische formules en contracten', schrijft Hunink. Daarnaast gaf hij blijk voor zijn voorliefde voor oude waarden door bijvoorbeeld rituele reinigingsgebeden op te nemen. Dat geeft Goed boeren zijn karakter van een mengelmoes, maar biedt tevens de gelegenheid zicht te krijgen op de Romeinse samenleving uit die tijd.

Han van Gessel

* 'Het verhaal vertoont opvallend veel overeenkomsten met Shakespeares Othello', zo beginnen de journalisten Janet van Dijk en Meindert van der Kaaij hun boek O.J. Simpson - Het proces van de eeuw (Kwadraat; ¿ 24,90). Ze voegen er echter in één adem aan toe dat ook minder hoogdravende associaties mogelijk zijn, namelijk met een soap-opera. Bijna tweehonderd bladzijden (meer soap dan Shakespeare) verder besluiten ze met de verwachting dat Simpsons naam nog wel een rol zal spelen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen, maar dat is - voor zover bekend - tot dusver nog niet gebeurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden