'Diversiteit leidt tot minder vertrouwen'

AMSTERDAM - Hoe groter de etnische diversiteit in Amsterdamse buurten, hoe kleiner het vertrouwen van inwoners in hun wijk. Ze voelen zich er minder thuis of maken zich meer zorgen over hoe die buurt zich in de toekomst zal ontwikkelen. Dat concluderen drie onderzoekers in een artikel in het sociaalwetenschappelijk tijdschrift Mens & Maatschappij.

© anp

De drie werken voor de dienst onderzoek en statistiek van de gemeente Amsterdam. Ze hebben zich gebaseerd op cijfers uit verschillende, al langer bestaande databestanden. Daaronder zijn een enquête over wonen onder bijna 20.000 Amsterdammers en demografische gegevens over buurten. Zij hebben deze gegevens opnieuw onder de loep genomen en gekeken of er significante verbanden tussen waren.

Vertrouwen
Uit het onderzoek blijkt verder dat een groter aandeel niet-westerse allochtonen in een buurt samenhangt met een lager vertrouwen. Een groter aandeel westerse allochtonen leidt juist tot een groter vertrouwen in de wijk.

Als wordt gekeken naar de verschillende groepen niet-westerse allochtonen, is er ook sprake van opvallende verschillen. Er is geen significante relatie tussen het aandeel Turken of Surinamers en het vertrouwen. Bij Marokkanen en de categorie 'overige niet-westerse allochtonen' is dat wel het geval. Bij die laatste groep gaat het om alle niet-westerse allochtonen die niet van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse afkomst zijn.

Beeldvorming
Volgens de onderzoekers komen deze verschillen mogelijk door de beeldvorming over de verschillende bevolkingsgroepen. 'Door stereotypering en stigmatisering kan een sterk negatief beeld van bepaalde groepen allochtonen ontstaan. Zo is de term 'kut-Marokkaan' inmiddels opgenomen in de Grote Van Dale.'

De relatie tussen de etnische diversiteit en de sociale cohesie in buurten houdt wetenschappers al geruime tijd bezig. Een van de bekendste onderzoeken over dit onderwerp is dat van de beroemde Amerikaanse politicoloog Robert Putnam van enkele jaren geleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden