Diverse Europese organisaties maken propaganda voor de FARC

Volgens ‘Panclasta’, een ex-FARCcommandant die vorig jaar overliep, waren er in de afgelopen jaren diverse Europese organisaties die propaganda voor de FARC maakten....

Van onze medewerkster

Camilo Jiménez, correspondent van het Colombiaanse weekblad Semana, zegt dat de FARC vooral in Scandinavië, Zwitserland, België en in mindere mate Duitsland kan rekenen op actieve aanhangers. Jiménez onderzocht deze zomer gedurende een maand de West-Europese connecties van de FARC.

Dat was een lastige klus. Want waren er in de jaren negentig nog organisaties en namen die zich openlijk inspanden voor de FARC, nu is het een anoniem virtueel netwerk dat ‘een gigantische hoeveelheid informatie’ de wereld inzendt, constateert hij. ‘En bijna iedereen schrijft onder een schuilnaam.’

Er zijn circa twintig sites die aan elkaar gelinkt zijn. Van sommige, zoals www.anncol.org, www.nuevacolombia.org, www.ajpl.nu en http://pagina.de/cafestereo, weet men dat ze hoogstwaarschijnlijk van de FARC zijn. Maar altijd op basis van verklaringen van onder meer ex-guerrilleros. Jiménez: ‘Keiharde bewijzen zijn er nooit.’ Dat is logisch, want dan zouden ze op basis van antiterrorismewetten onmiddellijk uit de lucht gehaald worden. De meeste zijn in Scandinavië geregistreerd. De site van Anncol, het persbureau van de FARC, verhuisde van Zweden naar Denemarken, na druk van de Zweedse regering.

In Zweden werd dit jaar nog een conferentie georganiseerd over de ‘gemanipuleerde processen’ tegen aan de Verenigde Staten uitgeleverde FARC-commandanten. De Zweedse Groene Jens Holm pleit ervoor de FARC van de terrorismelijst af te halen. Dat Scandinavië zo aanwezig is komt volgens Jiménez behalve door het tolerante politieke klimaat, ook door de aanwezigheid van veel Colombiaanse vluchtelingen, niet zelden guerrilleros of familieleden van guerrilleros die vervolgd werden.

In Denemarken, waar overigens weinig Colombiaanse vluchtelingen wonen maar de FARC sympathie geniet bij radicale linkse partijtjes en groepen, ontstond een rel omdat een organisatie met de naam Upror (Rebellie) in 2004 uit protest tegen de antiterrorismewet in Denemarken 8.500 euro had gecollecteerd en naar de FARC had gezonden.

In Denemarken verkocht een site (www.fightersandlovers.com) T-shirts van de FARC. Een deel van de opbrengst was voor de FARC bestemd. De foto’s zijn na ingrijpen van de Deense politie van de site gehaald, maar een is nog te zien op de site van de Deense kunstenaar Sebastian Campion (www.guerrilla-innovation.com). Campion, die aan het Amsterdamse Sandberg Instituut studeerde en op zijn site ook de Arabische Hema T-shirts toont, meldt dat de FARC-shirts nog wel te koop zijn, bij een hotdogstand in het centrum van Kopenhagen.

In Duitsland noemt Jiménez de Linkszeitung (www.linkszeitung.de) uit München die het gedachtengoed van de FARC consequent voor het voetlicht brengt. ‘Maar niet alle sites of organisaties die ideologisch overeenkomen met de FARC zijn van de guerrilla’, onderstreept de Colombiaan. ‘Er zijn ook goed bedoelende organisaties die zonder dat ze er erg in hebben geïnfiltreerd zijn. Of veel standpunten delen.’

In Zwitserland zijn FARC-sympathisanten volgens de Semana-correspondent zeer actief in Genève, waar de VN-Organisatie voor Mensenrechten zetelt. In Zürich deed de FARC vorig jaar nog mee met een informatiestand op een beurs. Zwitserland hoort niet bij de Europese Unie, dat de FARC sinds 2002 op de lijst van terroristische organisaties heeft geplaatst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden